Uzay

SpaceX, 116 Uydu Taşıyan Falcon 9 Roketini Uzaya Gönderdi

Cuma günü, Falcon 9 roketi Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı ve Transporter 11 uydu grubunu yörüngeye taşıdı.

SpaceX, Cuma sabahı Kaliforniya’daki Vandenburg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden Falcon 9 roketini başarıyla fırlattı. Bu fırlatma, SpaceX’in dokuz farklı şirketten toplam 116 yük taşıyan büyük bir göreviydi. Falcon 9 roketi, çeşitli uyduları uzaya taşıyarak önemli bir başarıya imza attı.

Falcon 9,  iki aşamalı, yeniden kullanılabilir bir uzay roketi. İlk aşaması, fırlatıldıktan sonra geri dönüp iniş yapabiliyor, bu da maliyetleri azaltıyor. Roket, yaklaşık 70 metre uzunluğunda olup, düşük yörüngede yaklaşık 22.8 ton yük taşıyabiliyor. Fırlatma sırasında kullanılan Merlin 1D motorları yüksek itiş gücü sağlıyor. Falcon 9, uydu fırlatmaları, kargo taşımacılığı ve Starlink internet uydularının gönderilmesi gibi birçok görevde kullanılıyor.

Falcon 9 Roketi, 2024’ün 80. fırlatmasını gerçekleştirdi.

Falcon 9

Görevdeki uydular arasında, Avrupa Uzay Ajansı tarafından gönderilen Arktik Hava Durumu uydusu, İngiltere merkezli Surrey Satellites’in geliştirdiği Tyche uydusu, Japonya merkezli iQPS’nin QPS-SAR No. 8 uydusu ve ABD merkezli Planet Labs’in Tanager-1 uydusu bulunuyor. Bu fırlatma, SpaceX’in 2024 yılında gerçekleştirdiği 80. görev olarak kaydedildi. Roketle taşınan uyduların %70’inden fazlası, SpaceX’in Starlink iletişim ağına entegre edilecek. Starlink, dünya genelinde yüksek hızlı internet hizmeti sağlamayı hedefleyen bir proje.

NASA, Starliner kapsülünü kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na iki astronot gönderdi.

Starliner kapsülü (Falcon 9)

NASA’nın Boeing’in Starliner kapsülü ile ilgili yaşadığı bir diğer önemli gelişme var. NASA, Starliner kapsülünü kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na iki astronot gönderdi. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, kapsülün uzay istasyonuna dönebilmesi konusunda yaşanan teknik sorunlar nedeniyle uzay istasyonunda daha uzun süre kalma olasılığı ile karşı karşıya kaldı. Test pilotları, Starliner’ın ilk mürettebatı olarak fırlatıldıklarında sadece bir hafta kadar uzakta olmayı bekliyorlardı. Ancak kapsülde yaşanan itici arızaları ve helyum sızıntıları, kapsülün güvenli bir şekilde yörüngeden iniş yapabilme kapasitesine dair şüpheler yarattı.

NASA yetkilileri, kapsülün Dünya’ya geri dönüp dönmeme kararını vermeden önce daha fazla veri analiz etmeye devam ediyor. Starliner’ın iticileri, kapsülün yörüngeden iniş sırasında doğru pozisyonda kalması için kritik öneme sahip. NASA’nın uzay operasyonları görev şefi Ken Bowersox, bu süreyi akıllıca kullanarak Starliner’ı eve getirmeden önce tüm verileri dikkatlice incelemek istediklerini ifade etti.

Kaynak: Euronews
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir