UzayTeknoloji Haberleri

SpaceX, Nvidia Jetson Orin NX Çipini Uzaya Gönderiyor

Nvidia Jetson Orin NX çipi, SpaceX'in Transporter 11 göreviyle yakında uzaya gönderilecek. Bu çip, yapay zekâ ve uç bilişim uygulamaları için en popüler GPU'lardan biri olarak biliniyor.

Nvidia Jetson Orin NX çipi, SpaceX‘in Transporter 11 göreviyle yakında uzaya gönderilecek. Dünya atmosferinin dışında, iyonize parçacıklar ve kozmik ışınlar uyduları vurarak elektronik sistemlerini tehdit ediyor. Bilgisayarların uzayda hayatta kalabilmeleri için dayanıklı malzemelerden yapılmış ve yüksek dozda radyasyona dayanacak şekilde tasarlanmış olmaları gerekiyor. Ancak bir bilgisayarı uzaya uygun hale getirmek yıllar alabiliyor.

İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden ayrılan Georgia merkezli Cosmic Shielding Corporation (CSC) bu soruna bir çözüm bulduğunu düşünüyor. Şirket, özel bir nanokompozit koruyucu metamateryal geliştirdi. CSC bu hafif malzemeyi daha önce Dünya’daki parçacık hızlandırıcılarında ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz ay süren bir deney sırasında test etmişti. SpaceX araç paylaşım görevi olan Transporter 11, 16 Ağustos‘ta fırlatılacak. Bu da kalkanın, bir uzay görevinde gerçek bir yapay zekâ bilgisayarını nasıl koruyacağı konusunda bir işaret olacak.

Nvidia, GPU’nun yörüngede başarılı bir şekilde çalıştığını gösterdi.

Nvidia Jetson Orin NX çipi

CSC’nin kurucu ortağı ve CEO’su Yanni Barghouty Space.com’a yaptığı açıklamada, “Bu şimdiye kadar uzaya fırlatılan en hızlı yapay zekâ bilgisayarı olacak” dedi. “Bu görevin amacı, yapay zekâ özellikli bir Nvidia GPU’nun yörüngede başarılı bir şekilde çalıştığını ve çalışırken minimum hata yaptığını ya da hiç hata yapmadığını göstermektir.”

Barghouty, “Uzay radyasyonunun ana etkilerinden biri hatalardır” dedi. Yapay zekâ özellikli GPU’lar buna karşı özellikle savunmasızdır çünkü hesaplamaları paralel olarak yürüten çok sayıda transistöre sahiptirler. Eğer bir transistör etkilenirse, bu genellikle diğerlerini de etkiler. Bu şirketlerin her biri en modern yapay zeka özellikli donanımları kullanmakla ilgileniyor” dedi. “Dünya’da yapay zekâ elektronik sistemlerin verimliliği üzerinde büyük bir etkiye sahip ve uzay endüstrisi de bundan faydalanmak istiyor. Moore yasası yıllarca sadece Dünya’da geçerli oldu. Ancak bizim teknolojimizle yörüngede de geçerli olacak.”

Bilgisayarlar uzayda daha uzun süre dayanacak.

Nvidia Jetson Orin NX çipi

Yapay zekânın uzaya ulaşması, gelişmiş görüntü analizi ve görsel navigasyon gerektiren bir dizi yeni görev türünü mümkün kılacak. Ayrıca bilgisayarların uzayda daha uzun süre dayanmasını sağlayarak görevlerin ömrünü uzatacak ve maliyetten tasarruf sağlayacak. Barghouty, “Aynı malzeme uzay giysilerinde ve gelecekteki uzay istasyonları ve ay habitatları için radyasyon koruması olarak da kullanılabilecek” dedi. Barghouty, “Şirket olarak çeşitli alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Burada elde edilecek bir başarı diğer uygulamalar için de kapıyı açacaktır.” dedi.

Kaynak: Space
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir