Yapay zeka

Türkiye’nin İlk Medikal Yapay Zeka Modeli: SağlıkGPT

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye'nin ilk medikal yapay zeka modeli SağlıkGPT için çalışmalara 1 Nisan tarihinde başlayacak.
yapay zeka, sağlık gpt

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), geçtiğimiz aylarda yaptığı yapay zeka çalışmalarında tanı koymada yüzde 90 oranında başarı sağlayarak büyük bir başarıya imza atmıştı. OMÜ, yapay zeka alanında bir ilke daha imza atmak üzere.

OMÜ, TÜBİTAK destekli yapay zeka tabanlı SağlıkGPT üzerinde çalışmalar düzenleyecek.. Bu modelle birlikte sağlık sisteminin verimliliğinin artması amaçlanıyor.

OMÜ, SağlıkGPT ile yapay zeka alanında bir ilk peşinde

Yapay zeka, sağlıkgpt

Geçtiğimiz aylarda yaptığı yapay zeka çalışmasında tanı koymada yüzde 90 oranında başarı ağlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. OMÜ, Türkiye’nin önde gelen bir bilişim firması iş birliğiyle sağlık sektörü ve sağlık turizmi alanında yapay zeka tabanlı ilk büyük dil modeli üzerinde çalışmalar düzenleyecek. TÜBİTAK destekli ‘Sağlık Verileri ile Eğitilmiş Büyük Dil Modeli Tabanlı Hasta Yönlendirme Robotu: SağlıkGPT, medikal terimlere odaklanarak Türkçe sağlık verileriyle eğitilecek. Söz konusu projede 11’den fazla özel ve kamu hastanesi de yer alacak.

OMÜ’nün başlattığı projede model sayesinde hasta semptomları detaylı analiz edilerek doğru poliklinik veya sağlık hizmetine yönlendirilecek. Bununla birlikte hasta yoğunluğu dengelenerek sağlık sisteminin verimliliği artacak. Öte yandan bu model sayesinde sağlık turizmi kapsamında yabancı hastalara dijital danışmanlık hizmeti sağlanacak. Uygulamalar sayesinde yabancı hastalar kendi dillerinde bilgi alarak tedavi süreçlerini planlayabilecekler.

1 Nisan 2025’te başlaması planlanan çalışmaların 24 ay sürmesi planlanıyor. SağlıkGPT’nin demosunun ise Ağustos ayında test edilmesi bekleniyor.

SağlıkGPT ne gibi hizmetler sağlayacak?

OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri, SağlıkGPT projesi hakkında değerlendirmelerde bulunduç İşeri, konuya ilişkin “SağlıkGPT, birincisi sağlık sektöründe doğru hasta yönlendirme anlamında önemli görevler ifa edecek. Bunlardan bir tanesi örneğin, bir hasta bir hastanenin internet sitesine girdiğinde veya çağrı merkezini aradığında semptomlarıyla ilgili yapay zeka ile konuşacak ve hastanın en doğru polikliniğe yönlenmesi sağlanacak. Bu da hem hastalarımızda hem de hastanelerimizde hasta memnuniyeti hem de verimlik anlamında tüm sağlık sektörüne önemli katkılar sunacaktır. Diğer bir önemli yönü de aslında biz sağlık turizmi anlamında bu projenin çok önemli görevler üstleneceğini düşünüyoruz. Geliştireceğimiz mobil uygulama ve web uygulama sayesinde yurt dışı hastalarında bu ürünle temasa geçmelerini sağlayacağız. Bu bağlamda hastaların bu sistemi kullanarak ülkemizin sağlık kuruluşlarında tedavi görmeleri anlamında bir yönlendirme mekanizması da kurmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: T24

 

Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir