Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na (YÖREX) katılan TÜRKPATENT Başkanı Durak, Türkiye‘nin kültürel mirasını ve zenginliğini koruma amacıyla coğrafi işaret tescil belgelerinin önemine dikkat çekti. Durak, “Ülkemizde coğrafi işaret korumasının başladığı 1995 yılından itibaren ilk 10 yılda tescil sayısı 69 iken, 2005-2015 yılları arasında bu sayı 105’e, 2015-2023 yılları arasında ise 1328’e yükseldi. Bugün itibarıyla toplam 1639 coğrafi işaret tescil belgemiz bulunuyor. Türkiye, bu alanda Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu, ülkemizin ne kadar zengin olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Durak, başvuru aşamasında 600 ürünün bulunduğunu ve coğrafi işaret tescili konusunda ilgili kurumların işbirliği içinde çalıştığını belirtti.
TÜRKPATENT, AB coğrafi işaret tescil sayısını 27’ye yükseltti.
Ayrıca, Durak, ürünlerin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil belgesi alması için de önemli adımlar atıldığını kaydetti. “TÜRKPATENT olarak, ürünlerin AB’de tescil edilmesi için hem başvurular yaptık hem de başvuru yapmak isteyenlere teknik destek sağladık. 2022’de 8 olan AB tescil sayısı, bugün itibarıyla 27’ye ulaşmış durumda. Yıl sonunda bu sayının 29 olmasını bekliyoruz” dedi.
TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürünlerde markalaşmanın önemine dikkat çekti.
Coğrafi işaretli ürün sayısını artırmanın yeterli olmadığını vurgulayan Durak, markalaşmanın önemine dikkat çekti. “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ile birlikte AB tescili alan ürünlerimizin Avrupa’da markalaşması için ortak projeler yürüteceğiz. Proje, ürünlerin kalite standartları ve ambalajlarından başlayarak markalaşmasına kadar tüm aşamaları kapsayacak. AB tescilli ürünlerin dünya genelinde tanınırlığını artırarak ekonomik değerlerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Böylece, üreticilerimizin daha fazla katma değer elde etmesini sağlamak için önemli başarı hikayeleri oluşturacağız” şeklinde konuştu.
Kaynak: TRT Haber