Teknoloji Haberleri

Türksat 6A Projesi Hakkında Son Bilgiler: Elektrikli İtki Motoru Başarıyla Ateşlendi

TÜBİTAK, yerli ve milli ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A hakkında son gelişmeleri paylaştı.
İlk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu Türksat 6A

Türkiye’nin ilk ve milli haberleşme uydusu olan TÜBİTAK projesi Türksat 6A, 0, 12, 14 ve 16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen dört ateşlemenin ardından yörüngesine yerleşmeyi başarmıştı.

TÜBİTAK, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türksat 6A projesi hakkında son gelişmeleri paylaştı.

Türksat 6A hakkında son gelişmeler

İlk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu Türksat 6A

TÜBİTAK, sosyal medya hesabından Türkiye’nin ilk ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A projesi hakkında son gelişmeleri duyurdu. TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen HALE 1500 elektrikli itki motorunun başarıyla ateşlendiği belirtilen paylaşımda “Böylelikle, tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen elektrikli itki motorumuz 35 bin 786 kilometre irtifadaki yer sabit yörüngede uzay tarihçesi kazanmış oldu.” denildi.

Uydunun manevra çalışmaları hakkında bilgiler veren TÜBİTAK paylaşımında “Türksat 6A‘nın yörünge testlerine devam ederken, bir yandan da Dünya, Güneş ve Ay kaynaklı bozucu etkenlere karşın uydumuzu yörüngesinde tutabilmek ve diğer uydularla güvenli mesafeyi koruyabilmek için periyodik mevzi koruma manevraları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için uydumuzu boylamında tutmak ve yörünge daireselliğini koruyabilmek için yerleştirdiğimiz 2 yerli elektrikli itki motorunu kullanacağız. Daha önce İMECE uydumuzda da HALE 300 versiyonunu başarıyla kullandığımız elektrikli itki motorumuz sayesinde artık daha az yakıtla manevra gerçekleştirebilecek ve uydumuzun görev ömrünü artırma imkanına sahip olacağız. Milli uzay yolculuğumuzda gerçekleştirdiğimiz bu adım, ülkemizin bağımsız teknolojik gücünün ve azimli mühendislerimizin eseri. Ekiplerimizle gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türksat 6A uydusu ile şirketin kapsama alanı artacak.

türksat 6a

TÜBİTAK tarafından 2014 tarihinden bu yana çalışmaları sürdürülerek geliştirilen Türksat 6A uydusu ile beraber şirketin hizmet alanı Endonezya, Hindistan, Malezya ve Tayland gibi ülkelere genişleyecek.  Konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda açıklamalarda bulunan Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, “Bu ölçekte bir uyduyu yapabilmek, tasarlayabilmek, daha sonra üretimini, testini gerçekleştirip başarılı bir şekilde gönderip çalıştırabilmek önemli bir adım. Ülkemiz bundan sonra artık sadece kendi uydularını değil, bölgeye, başka ülkelere de uydu yapan, üreten, satan bir ülke haline gelecek, bu açıdan çok önemli.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir