ABD’nin Florida eyaletindeki SpaceX merkezinden Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, yörünge yolculuğunda sona yaklaştı. Uzay yolculuğuna 9 Temmuz’da Türkiye saatiyle 02.30’da başlayan uydu, bugüne kadar 10, 12, 14 ve 16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen dört ateşlemenin ardından, bugün yapılan beşinci ve son ateşlemeyle geçici yörüngesine ulaşmayı başardı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde Türkiye saatiyle 23.58’de başlayan ve 5.5 dakika süren ateşlemeyi takip etti. Bakan Kacır, Türksat 6A’nın Türkiye’nin milli uzay yolculuğu projeleri arasında en önemlilerinden biri olduğunu vurgulayarak, bu projede önemli bir aşamanın tamamlandığını belirtti. “Türksat 6A ile ilk kez kendi haberleşme uydumuzu, kendi ekiplerimizin geliştirmeleriyle, tasarımlarıyla üretmiş ve nihayetinde uzaya göndermiş olduk,” dedi.
”Türksat 6A, Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en yüksek teknoloji platformu”
Kacır, Türksat 6A’nın Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en yüksek teknoloji platformu olduğunu söyledi. “Türksat 6A ile birlikte Türkiye artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri haline gelmiştir. Türksat 6A’nın geliştirilme sürecinde 23 farklı çeşitte 84 ekipmanı yerli olarak ürettik ve 396 çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladık. Türksat 6A’da yüzde 80’in üzerinde bir yerlilik oranı yakaladık.” dedi.
Bakan Kacır ayrıca Hindistan, Endonezya, Malezya ve Tayland’ın bu uydu ile birlikte Türksat haberleşme uydularının kapsama alanına dahil olduğunu belirtti. “Türksat 6A’da yaşadığımız en önemli ilklerden biri yörünge transferlerini kendi ekiplerimizin kabiliyetleriyle yapabilmekti. Bu yetkinlik, Türkiye’nin gelecekteki uydu ve uzay sistemlerinde önemli bir kabiliyet kazandırdı.” diye ekledi.
Uydu yolculuğu ve yörünge transferleri
9 Temmuz’daki fırlatmanın 67. dakikasında ilk sinyali alan ekipler, bir saat sonra uyduya ilk komutu gönderdi. Ardından güneş panellerinin açılışı gerçekleştirildi ve 10, 12, 14 ve 16 Temmuz tarihlerinde yapılan ateşlemelerle uydu, nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometrelik dairesel yörüngeye transfer edildi. Son ateşleme ise 23.58’de başladı ve 5 dakika 22 saniye sürdü. 35 bin 786 kilometre irtifadaki dairesel yörüngesine başarıyla yerleşti.
Önümüzdeki aylarda 50 derecelik yörüngede testlerini tamamlayacak ve ardından 42 dereceye transfer edilerek en az 15 yıl boyunca görev yapacak. Kacır, “Yeni uydu projeleriyle milli uzay programımızın en önemli aşamalarından biri olan ay misyonumuzu bu kabiliyetlerimizle daha ileri düzeylere taşıyacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye’nin adını uzaya yazdırmaya ve uzay teknolojilerinde lider ülkelerden biri olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9’a yükseldi
Uydunun uzaya gönderilmesiyle Türkiye’nin aktif uydu sayısı 9’a yükseldi. Önceden Türkiye’nin 5’i haberleşme ve 3’ü gözlem olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9’uncu faal uydusu olarak yerini aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ateşleme sürecinin başarıyla tamamlandığını ve her şeyin yolunda olduğunu belirtti. “Uzay yolculuğumuzda her şey yolunda ve kontrol altında.” dedi.
Kaynak: Sözcü