Sosyal Medya

Ülkemizde 3 Platforma Erişim Engeli Var: Peki Yasak Gerçekten Çözüm mü?

Ülkemizde milyonlarca kullanıcısı olan Instagram, Wattpad ve Roblox'a erişim yasağı getirildi. Konunun yankıları sosyal medyada gündem oldu.
3 platform, erişim engeli

Dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı olan Instagram, Wattpad ve Roblox’a BTK kararı ile erişim engeli getirildi. Ülkemizde daha önce 2007 yılında Youtube’a, 2017 yılında ise Vikipedi’ye erişim engeli getirilmişti.

Peki ülkemizde milyonlarca insan için iletişim, eğlence ve bilgi kaynağı olan bu uygulamaları yasak gerçekten çözüm mü?

Dün Youtube’a erişim engeli, bugün 3 platforma, yarın…

erişim engeli

Ülkemizde son günlerin en çok konuşulan konularından biri sosyal medya platformlarına BTK kararıyla getirilen erişim engelleri. Ülkemiz son 1 ayda Watpadd, Instagram ve Roblox’a erişim engeli getirdi.

Makaleler, hikayeler ve şiirlerin paylaşıldığı ücretsiz ve ücretli içeriklerin yer aldığı okuyucu ile yazarların yer aldığı platform olan Wattpad‘e Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile erişim engeli getirildi. Kararın gerekçesi belirtilmese de söylentilere göre erişim engelinin sebebi zararlı içerikler.

Ülkemizde en popüler uygulamalar arasında yer alan Instagram, BTK tarafından alınan karar ile 2 Ağustos tarihinin bu yana kapalı. Ulaştırma Bakanlığı ve META yetkilileri ile olan görüşmeler henüz sonuca bağlanmadı. Tarafların ilerleyen günlerde tekrar görüşmesi bekleniyor.

Son olarak 7 Ağustos tarihinde dünyaca ünlü çevrimiçi oyun platformu Roblox’a zararlı içerikler nedeniyle erişim engeli getirildi. Çocuklar arasında oldukça popüler olan oyunda ebeveyn kontrolü de yer alıyor.

Türkiye’de fazla popüler olmasa da Rekabet Kurulu’nun verdiği kararla META uygulaması olan Threads’e de Nisan ayında erişim engeli getirilmişti.

Ülkemiz, erişim engellerini yakından tanıyor.

erişim engeli

Ülkemizde daha önce dünyanın en popüler video izleme uygulaması olan Youtube, Türk ulusu ve Atatürk’e hakaret içeren videolar barındırması sebebiyle 2007 ve 2008 yılında iki kez erişime kapatılmıştı. Getirilen yasak 2010 yılının Ekim ayında kaldırmıştı.

Yine dünyanın en popüler bilgi kaynaklarından olan Vikipedi’ye 2017 yılında BTK tarafından idari tedbir kararıyla erişim engeli getirmişti. Getirilen erişim engeli yaklaşık 3 yıl sonra kaldırılmıştı.

Eski adıyla Twitter’a da birçok zamanda getirilen bant daraltmalarını da hatırlatmadan olmaz. Haberleşme ve bilgi paylaşımının gerektiği zamanlarda yeni adı X eski adıyla Twitter’a bant daralma uygulanmış ve hızı düşürülmüştü.

ABD de Tiktok’u kapatmak istiyor

Amerika Birleşik Devletleri de uygulamalara yasak uygulamak isteyenlerden. ABD, milyonlarca içeriğin yer aldığı TikTok’un sahibi olan Çinli şirketin elinden çıkmaması halinde kapatılacağını açıklamıştı. Konu ABD’nin Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

Yasak mı? Denetlemek mi?

Saydığımız uygulamalar ülkemizde ve dünyada en popüler iletişim, eğlence ve bilgi paylaşım kaynakları arasında yer alıyor. Bu uygulamalarda zararlı içerikler veya hakaret içeren içerikler yer alsa da bunları engelleyecek ve cezalandıracak maddeler yasalar da mevcut. Erişim engeli getirmek yerine yasaları uygulayıp, uygulamalar üzerinde olan denetimi arttırmak ülkemizdeki milyonlarca kullanıcıyı da mutlu edecektir.

Kaynak: NTV

Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir