Sosyal MedyaSiyaset Haberleri

Ulusal Seçimler Öncesinde Dezenformasyon, AB Oylamalarına Göre Daha Yaygın

Yakın zamanda yayınlanan raporlarda dezenformasyon uzmanlarına göre, ulusal seçimlerde dezenformasyon seviyesi Avrupa seçimlerinden daha yüksek.

Haziran ayı başında AB liderleri ve milletvekilleri dezenformasyonun Avrupa seçimlerini nasıl baltalayabileceğine dair endişelerini dile getiriyorken, uzmanlar Fransa ve İngiltere’nin son erken seçimler öncesinde sosyal medyada yaygın dezenformasyonla karşı karşıya kaldıklarını belirttiler.

Euractiv’e konuşan bir Avrupa Parlamentosu sözcüsü, “Bu dönemde seçim sürecinin bütünlüğüne saldırı, insanları oy kullanmaktan caydırma ve seçimlerle ilgili kamuoyu tartışmalarını çarpıtma girişimleri gibi bilgi manipülasyonu olaylarında bir artış gözlemledik” dedi ancak “büyük bilgi manipülasyonu girişimleri” tespit edilmediğini de sözlerine ekledi.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı dezenformasyon konularından biri.

Dezenformasyon

Dezenformasyon konularına gelince, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı bunlardan biri, ancak iklim değişikliği ve iklim değişikliği politikaları gibi konular da öne çıktı. Avrupa bağımsız doğruluk kontrol kuruluşları birliği EFCSN’nin koordinatörü Stephan Mündges Euractiv’e yaptığı açıklamada “Bunun bir örneği çiftçilerin protestolarının dezenformasyoncular tarafından silah haline getirilmesiydi” dedi.

Euractiv’e konuşan EDMO Fact-Checking direktörü ve 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri EDMO Görev Gücü başkanı Giovanni Zagni de bu görüşe katılıyor: “Göç, Ukrayna’daki savaş, oylamanın düzenliliği (bütünlüğü), AB siyasi gündemi: genel olarak konuşmak gerekirse, tüm bu konular dezenformasyon içeriğinin hedefiydi.”

Avrupa seçimleri sırasında farklı sosyal medya platformları tarafından alınan tepkiler farklıydı.

Dezenformasyon

Hollandalı bir sosyal medya ve dezenformasyon danışmanlık şirketi olan Trollrensics, seçmenler oylarını kullanmadan önce Fransa, Almanya ve İtalya’da dezenformasyon ağlarını koordine eden ve sosyal medyada etkinliği artıran 50.000 dezenformasyon hesabı tespit etti. Bu hesaplar öncelikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra oluşturulan hesaplardan dezenformasyon yayıyorlardı.

Araştırmaları, Almanya’daki AfD ve Fransa’daki Éric Zemmour’un Rus kontrolündeki hesaplardan özellikle yararlandığı aşırı sağcı figürlerle ilgili tartışmalar üzerinde önemli etkiler kaydetti. EFCSN’nin İspanyol üyesi Maldita adlı STK, AB seçimleri sırasında yalanlanmış yanlış bilgilerin nasıl ele alındığını inceleyen bir raporda, Avrupa seçimleri sırasında farklı sosyal medya platformları tarafından alınan tepkilerin çok farklı olduğunu söyledi.

Göçmenler hedef alındı.

Dezenformasyon

Maldita, Facebook’un yalanlanan paylaşımların %88’ine, Instagram’ın %70’ine, TikTok’un %40’ına, X’in %29’una ve YouTube’un %24’üne yanıt verdiğini tespit etti. Göçmenleri hedef alan dezenformasyon ve seçim dürüstlüğü gibi konular asgari düzeyde ilgi gördü, YouTube ve TikTok göçmenlerle ilgili dezenformasyona yanıt vermedi.

Bununla birlikte, viral hale gelen birçok itibarsız paylaşımın özellikle X’te kontrol edilmediği ve bunun da mevcut moderasyon uygulamalarının etkinliği konusunda endişelere yol açtığı belirtildi. Sosyal medya devi 9 Haziran Salı günü yayınladığı bir blog yazısında, AB seçimleri sırasında TikTok’un seçim dürüstlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle 2.600 içerik öğesini ve yanlış bilgilendirme nedeniyle 43.000 içerik parçasını kaldırdığını söyledi.

X’teki bot benzeri hesaplar, 60.000’den fazla tweet attı.

Dezenformasyon

Kâr amacı gütmeyen araştırma platformu VSquare‘in raporuna göre, Orta ve Doğu Avrupa’da TikTok’ta aşırı sağcı partilere fayda sağlayacak çeşitli komplo teorileri yayıldı ancak rapor araştırmasını detaylandırmadı. Doğruluk kontrolü yapan STK Faktabaari ve dezenformasyonla mücadele şirketi CheckFirst tarafından hazırlanan bir başka rapor ise, özellikle Finlandiya’daki Avrupa seçimlerine odaklanarak, TikTok’taki arama önerilerinin genellikle zehirli bir dil ve özellikle belirli politikacılara karşı önyargı içerdiğini tespit etti.

Raporda, algoritmanın tartışmalı ulusal konulardaki videoları teşvik ederken, seçimle ilgili içeriğe tutarsız bir şekilde etiket uyguladığı ve potansiyel olarak kamu algılarını çarpıttığı tespit edildi. Kâr amacı gütmeyen Global Witness kuruluşu tarafından yapılan bir araştırma, X’teki bot benzeri hesapların 4 Temmuz’daki Birleşik Krallık seçimleri öncesinde 150 milyon kez görüntülenen 60.000’den fazla tweet attığını ortaya koydu.

Birleşik Krallık’taki botlar, bölücü ve genellikle nefret dolu siyasi mesajları güçlendiriyor.

Dezenformasyon

STK, Birleşik Krallık’taki botların bölücü ve genellikle nefret dolu siyasi mesajları güçlendirerek demokratik söylemi baltaladığını da sözlerine ekledi. Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) tarafından sosyal medya platformu X üzerinde yapılan bir çalışmanın bulgularına göre, Fransa’da Rus dezenformasyon kampanyaları Fransız siyasi sahnesini istikrarsızlaştırmak için sosyal medya platformlarını hedef aldı.

Bir Fransız doğruluk kontrol girişimi olan Les Surligneurs’un Euractiv‘e yaptığı açıklamaya göre, Rus ve yerel kaynaklar Fransız seçim kampanyası sırasında yaygın dezenformasyonu körükledi. Les Surligneurs’un bir temsilcisi, Rus botlarının Olimpiyatlar ve hileli seçimler gibi konulara odaklandığını söyledi.

Göç ve suç gibi konular kasıtlı yalana dayanıyor.

Dezenformasyon

Fransız doğruluk kontrol inisiyatifi, bazı yanlış bilgilerin kamuoyundaki yanlış anlamalara ya da göç ve suç gibi konulardaki kasıtlı yalanlara dayandığını da sözlerine ekledi. Les Surligneurs temsilcisi, siyasi yelpazenin her yerinden ama özellikle aşırı sağdan gelen adayların da yanlış bilgi kaynağı olarak hareket ettiklerini söyledi.

Les Surligneurs Euractiv’e yaptığı açıklamada, özellikle Fransız işadamı Vincent Bolloré’nin sahibi olduğu medya kuruluşlarının, aşırı sağcı gündemlere fayda sağlamak için yanlış anlatıları teşvik ettiği iddiasıyla eleştirildiğini söyledi. Yine de bu dezenformasyonun Birleşik Krallık ve Fransa seçimlerindeki etkinliğini değerlendirmek, kapsamlı bir çalışma olmaması nedeniyle zor.

AB Komisyonu, rapor hazırlayacak.

ab komisyonu (Dezenformasyon)

AB Komisyonu ise 10 Temmuz Perşembe günü yaptığı açıklamada “bir yıl içinde” AB’deki dış müdahalelere ilişkin bir rapor hazırlayacağını duyurdu. Bu arada şirketler, 17 Şubat’tan bu yana yürürlükte olan Dijital Hizmetler Yasası (DSA) adlı önemli içerik denetleme yasası kapsamına giren dezenformasyonla mücadele etmeye devam edecek.

Kaynak: Euractiv
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir