Eğitim Haberleri

Üniversite Kontenjanlarında Değişiklik: Açıköğretimde Artış, Örgün Eğitimde Düşüş Yaşandı

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM, üniversite tercih kılavuzunu yayımladı. Kılavuzda kontenjanlarda yaşanan önemli değişiklikler göze çarpıyor.
Üniversite sınav, vakıf üniversiteleri, açıköğretim yks yerleştirme sonuçları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) açıklanmasının ardından tercih döneminin 25 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklandı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tercih kılavuzunu da sitesinden yayımladı. Geçtiğimiz günlerde ikinci öğretimlerin kapatılması ve bazı bölümlerde yaşanan değişiklikler nedeniyle kontenjan sayılarında önceki senelere göre farklılık oluştu. İşte detaylar…

İşte üniversite kontenjanları hakkında detaylı bilgiler

üniversite

Üniversiteye giriş yapmak isteyen milyonlarca genci yakından ilgilendiren YKS sonuçlarının geçtiğimiz günlerde açıklanmasının ardından tercih döneminin 25 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı açıklandı. Öte yandan ÖSYM, tercih kılavuzunu da sitesinden yayımladı. Kılavuzdaki verilere göre üniversitelerde bu yıl toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjan bulunuyor. Toplam kontenjan ise 67 bin 709 azaldı.

ÖSYM’nin yayımladığı kılavuza göre kontenjanları en çok azalan ilk üç bölüm Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve İlahiyat oldu. Bu bölümler dışında üniversitelerde kontenjanı en çok azalan bölümler şöyle: Beslenme ve Diyetetik, İslami İlimler, Sosyoloji, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sanat Tarihi, İngilizce Öğretmenliği, Hukuk, Mimarlık, Psikoloji, Coğrafya, Okul Öncesi Öğretmenliği, İnşaat Mühendisliği, Eczacılık, Özel Eğitim Öğretmenliği, Radyo, Televizyon ve Sinema, Matematik, Şehir ve Bölge Planlama, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Makine Mühendisliği, Gazetecilik.

ÖSYM’nin yayımladığı kılavuza göre kontenjanları en çok artan bölümler İşletme, Yazılım Mühendisliği ve Ebelik oldu. İşletmenin kontenjanı 12 bin 490’dan 13 bin 673’e, Yazılım Mühendisliğinin 4 bin 467’den 5 bin 24’e, Ebeliğin kontenjanı ise 4 bin 270’ten 4 bin 787’ye yükseldi. Bu bölümler dışında Hemşirelik, Harita Mühendisliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler gibi istihdam sorunu yaşayan bazı bölümlerde de kontenjanlar arttı. Bu bölümler dışında kontenjanı en çok azalan bölümler şöyle: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yeni Medya ve İletişim, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Turizm İşletmeciliği, Finans ve Bankacılık, Endüstriyel Tasarım, Veteriner, Dijital Oyun Tasarımı, Diş Hekimliği, Pilotaj, Lojistik Yönetimi, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Tıp, Veri Bilimi ve Analitiği, Ekonomi ve Finans, Görsel İletişim Tasarımı, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri.

YÖK, geçtiğimiz günlerde bazı bölümlerde istihdama bağlı olarak kontenjanların azabileceğini açıklamıştı.

Açıköğretimde artış, örgünde düşüş yaşandı

üniversite

Yayımlanan kılavuzda en çok dikkat çeken detay açıköğretim kontenjanlarında yaşanan artış oldu.. Açıköğretimdeki toplam kontenjanlar 165 bin 783’ten 185 bin 218’e yükseldi.

Öte yandan kılavuzda dikkat çeken diğer bir detay ise bazı bölümlerin örgün programlarında kontenjanların azaltılıp açıköğretimde yaşanan artış oldu. Lisansta, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Elektronik Ticaret ve Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Kamu Yönetimi, Maliye, Rekreasyon, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim, Uluslararası İlişkiler bölümlerinde belirtilen durum yaşandı.

Kaynak: GazeteDuvar
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir