Yaşam

Üniversitelerin Başlamasına Az Bir Süre Kala Öğrencileri Ev Telaşı Sardı: Peki İkinci El Pazarında Durum Ne?

Üniversitelerin başlamasına az bir süre kalan şehir değiştirecek olan öğrencileri, ev ve eşya bulma telaşı sardı. Peki ikinci el pazarında durum ne?
üniversite

Üniversitelerin başlamasına az bir süre kala şehir değiştirecek olan öğrenciler, ev ve eşya arayışına başladı. Ancak üniversite heyecanı yaşayacak olan öğrenciler, yükselen kira ve eşya fiyatları karşısında ekonomik anlamda zorlanıyor.

Hürriyet gazetesinden Özge Esen, öğrencilerin alışveriş yaptığı esnaflar ile ikinci el pazarı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bir üniversiteli ev dizayn edebilmek için en az 25 bin TL  bütçe ayırmak zorunda

üniversite

2024/2025 eğitim öğretim yılının başlamasına az bir süre kala birçok genç ilk kez üniversite heyecanı yaşayacak. Üniversitelerin başlama tarihi yaklaştıkça şehir değiştirecek olan öğrencileri ev ve eşya bulma telaşı sardı. Yükselen fiyatlar, öğrencileri zor durumda bırakıyor. Öğrenciler ise bu durumda ikinci el mağazalarına yöneliyor.

Üsküdar’da ikinci el mağaza sahibi olan Eşref Duman, evini uygun şekilde döşemek isteyen öğrencilerin en az 25 bin TL bütçesi olması gerektiğini, bu rakamın kaliteye göre 40 bine ulaşabileceğini söyledi. Geçen seneye göre fiyatların yüzde 60 arttığını söyleyen Eşref Duman,Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 60 civarında arttı. Bu sene bir ev ortalama 25 bin liraya dizilir. Ama bu sene satışlar yavaşladı. Çünkü ev kiraları çok yüksek. Bu durum herkesin yurt tercih etmesine neden oldu. Geçen sene mal yetiştiremiyorduk. Bu sene daha iki kere toplu mal sattık” dedi. Öğrencilerin ilk etapta eve çıkmadığını da söyleyen Duman, “Ocak ayından sonra birbirini tanıyan öğrenciler ayrı eve çıkmaya başlıyor. Ocaktan sonra işlerin açılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fiyatları fazla bulanlar yurtları tercih ediyor.

üniversite

Üsküdar’da mağaza sahibi olan başka bir esnaf, fiyatlardan şikayetçi olan öğrencilerin ev tutmak yerine yurtları tercih ettiğini ve alışveriş konusunda internetten hareket ettiğini söyledi. Yine Üsküdar’da mağaza sahibi olan ancak sıfır eşya satan esnaf eşyaların maliyetinin 35-40 bin liraya geldiğini, öğrencilere indirim yaptıklarını ancak öğrencilerin kiralardan dolayı yurtlara yöneldiğini belirtti.

Kadıköy’deki ikinci el piyasasında ise durum aynı. Kadıköy’de mağaza sahibi olan esnaf, fiyatlar hakkında “Buzdolabı 4 bin lira, öğrenciler genellikle üç kapılı gardırop alıyor onların fiyatı da 3 bin lira, tek kişilik yatak-baza bin 500 lira, 5 kg çamaşır makinesi 4 bin 500 lira, bulaşık makinesi de 4 bin lira. Toplam ortalama 20-25 bin lira tutuyor. Eskisi kadar çok öğrenci gelmiyor. Öğrenci sezonu kalmadı. Kadıköy’de kiralar çok yüksek olduğundan öğrenciler yurtları tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler kendi arasında alışveriş yapıyor

Artan fiyatlardan dolayı zorlanan öğrenciler, aralarında eşya alışverişi yaparak ekonomik yüklerini azaltmaya çalışıyor. Pendik’te dükkan sahibi olan bir esnaf konu hakkında “Öğrenciler artık kendi aralarında satış yapıyorlar. Biri evden çıkacağı zaman evi komple başka öğrenciye bırakıyor. Ayrıca ikinci el eşya satan sitelerden de alan var ama nakliye ücretiyle aynı fiyata geliyor.” diye konuştu.

Kaynak: Özge Esen - Hürriyet
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir