Uzay

Vast’ın Haven-1 Kapsülü 2025’te SpaceX ile Fırlatılacak

Güney Kaliforniyalı uzay teknolojisi şirketi Vast, Haven-1 adlı minimalist bir kapsül tasarladı ve SpaceX’in Falcon 9 roketiyle 2025'te fırlatmayı hedefliyor.
Haven-1

NASA, 2030 yılına kadar görevini tamamlayan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) Pasifik Okyanusu’na indirmeyi planlıyor. Bu gelişme, uzay ajansının Dünya yörüngesinde yeni nesil uzay istasyonlarını işletmek için ticari şirketlere yönelmesiyle gerçekleşiyor. Uzay teknolojisi şirketi Vast, bu vizyonun öncüsü olarak Haven-1 adlı kapsülün tasarımını açıkladı. Güney Kaliforniyalı şirket, kapsülü 2025 yılında SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatmayı hedefliyor.

Vast’ın Haven-1, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun karmaşık yapısının aksine minimalist ve derli toplu bir tasarıma sahip. Şirket, geleneksel olarak steril olan uzay kapsüllerine sıcaklık katmak amacıyla yangına dayanıklı akçaağaç kaplama çıtalar kullandıklarını açıkladı. Ekipmanların sade duvar panellerinin arkasına gizlenmiş olması da kapsüle modern ve şık bir görünüm kazandırıyor.

NASA astronotu Feustel, Haven-1 kapsülünün tasarımına danışmanlık yapıyor.

NASA’nın eski astronotu Andrew J. Feustel’in danışmanlık yaptığı projede, astronotların deneyimlerine dayalı olarak kapsülün iç tasarımı geliştirildi. Feustel, “Uzaya üç görevde uçtum ve bu deneyimlerimizi geliştirerek Haven-1’de astronotların yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haven-1’in nispeten küçük ve kompakt bir yapı olması, fırlatma sürecini hızlandıran önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor. Bunun aksine, 1980’lerden beri inşa edilen Uluslararası Uzay İstasyonu, NASA’nın açıklamasına göre Dünya yörüngesindeki en büyük insan yapımı nesne. İstasyonun ana bileşenlerinin taşınması için 42 fırlatma gerçekleştirildi.

NASA, kraterlerdeki su kaynaklarını kullanmayı hedefliyor.

Haven-1

Vast, Haven-1’in başarılı olması durumunda, 2028 yılında daha büyük bir modül inşa etmeyi ve nihai hedef olarak 2030’larda yapay yerçekimli uzay istasyonları kurmayı planlıyor. Şirket, bu istasyonların, uzun vadeli bilimsel araştırmalar ve ticari faaliyetler için güvenilir bir platform olmasını amaçlıyor.

NASA ise gözünü Ay ve ötesine dikmiş durumda. Ajans, Ay’da kalıcı bir varlık inşa ederek kraterlerde bulunan suyu toplamayı ve bu suyu Mars’a veya asteroid kaynaklarına yapılacak görevler için yakıt olarak kullanmayı planlıyor.

Kaynak: Mashable
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir