Yapay zeka her geçen gün gelişip, hayatımızın her alanında yer almaya başlarken bir yandan da bizleri geldiği nokta ile bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Çinli bilim insanlarının yaptığı çalışma, yapay zeka teknolojilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olacak gibi gözüküyor.
Hong Kong Çin Üniversitesi’nde yer alan araştırma ekibi, biyolojik nöronların çalışma prensiplerini taklit eden lazer tabanlı bir yapay nöron geliştirdi. Bu yapay nöron, verileri biyolojik nöronlardan bir milyar kat daha hızlı işleyerek yapay zeka teknolojisini ayrı bir boyuta taşıyor.
Bir saniyede milyonlarca işlem yapabilen yapay zeka teknolojisi
Hong Kong Çin Üniversitesi‘nde yer alan Çinli bilim insanları, yapay zeka teknolojisinde yeni çağın başlangıcı sayılabilecek bir çalışmaya imza attı. Bilim insanları, biyolojik nöronların işlevlerini taklit eden ve verileri doğal muadillerinden bir milyar kat daha hızlı işleyebilen lazer tabanlı yapay nöron geliştirdi.
Lazer nöron, Çinli bilim insanları tarafından çip tabanlı kuantum lazer teknolojisi kullanılarak geliştirildi. Saniyede 10 gigabit hızında sinyal işleyebilme kapasitesine ulaşan bu etkileyici teknoloji, bir saniyede 100 milyon kalp atışını ya da 34,7 milyon dijital el yazısı görselini işleyebilecek kapasitede. Araştırmacılar, bu hız sayesinde yapay zeka uygulamalarının daha etkin ve çok yönlü bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan araştırma ekibinin lideri Chaoran Huang, geliştirilen teknolojinin önemine dikkat çekerek “Lazer nöronumuz, mevcut fotonik nöronların hız sınırlarını aşarak daha da hızlı çalışabilme potansiyeline sahip.” dedi.
Geliştirilen yapay nöron yapay zeka teknolojisinde ne avantajlar sağlayacak?
Çinli bilim insanları tarafından geliştirilip teknolojide yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülen yapay nöron, enerji verimliliği sağlarken yapay zekânın karar alma süreçlerini de hızlandıracak. Ayrıca sağlık sektöründe de önemli gelişmeye sebep olan lazer tabanlı nöronlarla oluşturulan rezervuar bilgi işlem sistemi, kalp ritmi bozukluklarını %98,4 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. Aynı zamanda, görüntüleri sınıflandırma gibi karmaşık görevlerde üstün başarı sağlıyor.
Araştırma ekibinin lideri Chaoran Huang, “Tek bir lazer tabanlı nöron, küçük bir sinir ağı gibi davranabilir. Birden fazla lazer nöronunu bir araya getirerek, biyolojik beynin milyarlarca nöronla oluşturduğu ağın benzerini yapay zekâ alanında gerçekleştirebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Hong Kong Çin Üniversitesi’nde yer alan Çinli araştırma ekibi, çalışmalarına devam ederek lazer tabanlı nöronların hızını artırmayı ve birden fazla lazer nöronunu birleştirerek derin rezervuar bilgi işlem mimarileri geliştirmeyi amaçlıyor.
Kaynak: NTV