Yapay zeka teknolojisi geldiği noktayla birlikte insanların hayal ettiği birçok eylemi başarabiliyor. Ünlü teknoloji devi, yaptığı son çalışmasıyla insanlığın en büyük hayallerinden birini gerçekleştirmek üzere.
Meta, Manyetoensefalografi (MEG) ve Elektroensefalografi (EEG) teknolojilerini birleştirerek insan zihnini yüzde 80 oranında doğru okuyabilen yapay zeka modeli geliştirdi.
Yapay zeka, artık zihin okuyabilecek.
Meta, yaptığı çalışmalar sonucunda teknoloji dünyasında çığır açabilecek yeni yapay zeka modeli geliştirdi. Şirketi yaptığı çalışmalarda Manyetoensalografi (MEG) ve Elektroensefalografi (EEG) teknolojilerini birleştirdi. EEG, kafa derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beynin elektrik sinyallerini kaydederken, MEG ise bir tür kask yardımıyla sinapsların manyetik alanlarını ölçüyor.
Geliştirilen yapay zeka modeli testlere katılan 35 gönüllünün beyin kayıtlarıyla eğitildi. Gönüllülerin klavye üzerinde yazdığı belirli kelimeler model tarafından kaydedildi. Yeni cümleler üzerinden yapılan testlerde Meta tarafından geliştirilen modelin tahminlerinde yüzde 80 oranında başarı sağladığı belirlendi.
Meta’ya göre yapay zeka modelinde MEG ve EEG teknolojisinin bir arada kullanılması, tahminlerde başarı oranını büyük ölçüde arttırıyor.
Çalışmanın temel amacı konuşamayan insanlarla iletişim kurmak.
Geliştirilen yapay zeka modelinde ana hedef kaza veya hastalık sonucu konuşma yetisini kaybeden bireylerin sadece düşünceleriyle iletişim kurabilmesini sağlamak. Yapılan testler sadece sağlıklı gönüllülerle yapılsa da teknolojinin ilerleyeceği ve geleceği noktayla birlikte konuşamayan insanlarla düşünce yoluyla iletişim kurulabilir.
Yapay zeka araştırmacıları bu modelle birlikte yalnızca düşünceleri metne çevirmeyi değil, aynı zamanda fikirlerin dile nasıl döküldüğünü anlamayı da hedefliyor. Ancak bu teknolojinin önünde bir engel bulunuyor. MEG ölçümleri için manyetik olarak yalıtılmış özel bir oda gerekiyor. Ayrıca teknoloji için kullanılan cihazlar günlük kullanım için fazlasıyla büyük ve hantal olarak değerlendiriliyor.
Bakalım teknoloji dünyasında çığır açma potansiyeli olan yeni yapay zeka modeli için insanlığı neler bekliyor?
Kaynak: NTV