Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde esnek çalışma modeli uygulayacaklarını söylemişti. Milyonlarca çalışan gözlerini yeni çalışma modeline çevirdi. Esnek çalışma modeline dair yeni detaylar belli oldu.
Düzenlenecek İş Kanunu ile birlikte çalışan haklarının güvence altına alınması hedefleniyor. Gelin yeni esnek çalışma modelinde yapılması planlanan değişiklikleri beraber inceleyelim.
Esnek çalışma modelinde hangi değişiklikler yapılacak?
Gözler İş Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte esnek çalışma modeline çevrildi. Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren esnek mesai, hibrit ve uzaktan çalışma modelleri ve çalışma saatlerinde önemli değişiklikler yapılması bekleniyor. Yeni nesil çalışma biçimlerine ilişkin düzenlemeler hem İş Kanunu hem de yönetmeliklerde yer alacak. Yapılacak yeni esnek çalışma modeliyle çalışma saatlerinde değişiklik yapılacak. Nüfus ve doğurganlık hızındaki düşüş nedeniyle çalışma saatlerini belirleme esnekliği sağlanacak. Kadınların hem işgücünden uzaklaşmaması hem de çocuk sahibi olması teşvik edilecek.
Yeni düzenlemeyle birlikte tüm esnek çalışanların eşit muamele ilkesine uygun olarak yıllık ücretli izin, hafta tatili, günlük dinlenme süresi, kreş gibi haklardan yararlanmaları güvence altına alınacak. Tam zamanlı çalışmadan hibrit veya esnek çalışmaya geçen çalışanın kazanılan haklarında geriye gidiş yapılacak düzenleme ile önlenecek. Esnek çalışanların prim günleri, analık yardımı gibi haklara erişiminde kolaylık sağlanacak. Emsal işçilerle farklı işleme tutulmalarına geçit verilmeyecek şekilde denetimler yapılacak. Esnek çalışanların İŞKUR’un mesleki eğitimlerinden yararlanması sağlanacak. İş Kanunu’nda yer alan “emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz” hükmüne aykırı uygulamalara izin verilmeyecek.
Ev kazası mı? İş kazası mı? konusu netleşecek.
Yeni düzenlemeyle beraber online dijital platformda çalışanların evde geçirdikleri kazanın hangi koşullarda iş kazası kabul edileceği de netleşecek. Uzaktan çalışan birinin sandalyeden düşmesi iş kazası olarak değerlendirilecek.
Özellikle pandemi sonrası artış yaşanan moto kuryelerin durumu da İş Kanunu ile birlikte netlik kazanacak. Moto kuryelerin iş kazası geçirdiklerine hangi sigorta koluna tabi olacaklarına yönelik netlik bulunmuyor. İş ilişkisi açısından bağımlı olmaları nedeniyle sigortalarının işverene bağlı olarak yatırılması gerekiyor. Yeni düzenlemeler sayesinde moto kuryelerin sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sorunların önüne geçilecek.
Kaynak: CNBC-E