Gündem Haberleri

Kiraya %25 Artış Oranında Yeni Dönem: Uyuşmazlıkları Azaltacak Kira Düzenlemesi Geliyor

Türkiye'de beklenen yeni kira düzenlemesi dönemi başlıyor. Temmuz ayında yeni kira artış oranları belli olacak.
Yeni kira düzenlemesi zam artış oranı değişti: Temmuz 2024'te Kira Artışları Nasıl Hesaplanacak?

Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na geçici  bir madde olarak eklenen, kira zammına artış için getirilen %25 kota, yaklaşık iki yıldır neredeyse tüm ev sahipleri ve kiracıları birbirine düşürmüştü. Çoğu kiracı ve ev sahibinin kimi davalık kimi de kanlı bıçaklı oldu. Zamanla mahkemeler, yalnızca ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları üzerine açılan davalarla dolup taşmaya başlayınca da uzmanlar gözetiminde anlaşmaya varmaları için arabulucularla uzlaşma sistemine yönelim oldu.

İçinde bulunduğumuz hafta itibariyle 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmış olan %25 zam artış oranı için yeni düzenleme bekleniyor. Temmuz ayında TÜFE’ye (Tüketici Fiyat Endeksi’ne) göre, 12 aylık TÜFE ortalaması olan değer esas alınarak kira artış oranlarının değişeceği öngörülüyor.

Yeni kira düzenlemesinin anlaşmazlıkları önleyeceği düşünülüyor.

Yeni kira düzenlemesi zam artış oranı

 

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacılıklı konu hakkında: “Özellikle son dönemde bakanlarımızın konuya ilişkin açıklamaları devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 kira sınırlamasının uzatılmayacağına dair söylemleri olmuştu. Bizde sektör temsilcileri olarak değerlendirdiğimizde piyasada yüzde 25 sınırının gerçekçi anlamda çok net bir şekilde uygulanamadığını gördük. Özellikle konutlarda getirilen bu sınırlama 11 Temmuz 2022 tarihiyle başlamış, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. 2 Temmuz’dan itibaren yenilenen tüm kira kontratlarında kira artışlarında, özellikle konutlarda yüzde 25 artış değil, Tüketici Fiyat Endeksi’nin son 12 aylık ortalaması olan değer esas alınacak. Nisan ayında bu değere baktığımızda yüzde 59.64 seviyesindeki bir oranı görüyoruz. Aslında kira artışı yüzde 25 değil de yaklaşık bu yüzde 60’lık seviyede artacak. Bu durumun özellikle kiracılar ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkları nispeten bir çare olması hedefleniyor. Bu noktada açılmış dava sayısı çok fazla. 2023 yılında kira, kiralının tahliyesi gibi açılmış davalara baktığımızda sadece dava sayısının 120 bin seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Böyle bir sınırlamanın kalkacak olması 2023 yılı Temmuz ayından itibaren kiraya verilen taşınmazlarda en azından kiracı ve mal sahibi uyuşmazlıklarını nispeten azaltacak. Hukuktaki iş yükünü nispeten azaltacak” diyerek görüşlerini belirtti.

Bazı uzmanlar yeni kira düzenlemesinin olumlu olacağını düşünüyor.

Yeni kira düzenlemesi zam artış oranı

Bazı ev sahipleri düşük olan zam artış oranını beğenmedikleri için, çoğu mülkünü kiraya vermiyor ve boş tutuyordu. Bu yeni kira düzenlemesi ile birlikte birçok evin yeni oranlarla birlikte kiraya verilmesi bekleniyor. Ancak bu kez de kiracıları yeni bir korku sarmış durumda. %25 oranında olan zam kotasına uyan pek az kişiyi konunun dışında bırakırsak; kotanın değişmesiyle birlikte kiraya verilecek pek çok konut olsa da tüm ekonomik göstergeler göz önünde alınınca; yüksek kira fiyatlarıyla evleri tutabilecek kiracılar olabilecek mi bilmiyoruz. Her şeye rağmen yeni kira düzenlemesinin nasıl olacağını ve neler getireceğini, hep birlikte Temmuz ayında öğreneceğiz.

Kaynak: Sputnik Türkiye
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir