Yapay zekaEğitim Haberleri

Yükseköğretim Kurulu Açıkladı: Yapay Zeka Bölümleri Büyük İlgi Gördü

Yükseköğretim Kurulu, bu yıl itibarıyla kurulan yeni yapay zeka temelli teknoloji ve bilim üzerine olan bölümlerin büyük ilgi gördüğünü açıkladı.
Yükseköğretim Kurulu

Yapay zeka, gün geçtikçe hayatımız ve geleceğimizde daha çok yer edinirken birçok sektörde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son olarak 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için üniversitelerde birçok yapay zeka temelli teknoloji ve bilim bölümleri açılmıştı

Yükseköğretim Kurulu tarafından paylaşılan verilere göre 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda başarı sırası yüksek olan öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümlerin başında yapay zeka ve veri bilimine dair bölümlerin yer aldığı açıklandı.

Yükseköğretim Kurulu, en çok tercih edilen bölümün yapay zeka bölümleri olduğunu duyurdu.

yapay zekâ, yükseköğretim kurulu

Birçok üniversite modern dünya gelişmelerine uyarak 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için yapay zeka temelli teknoloji ve bilim bölümleri açmıştı. Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl itibarıyla üniversitelerde faaliyete geçen ‘Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği’, ‘Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’, ‘Veri Bilimi ve Analitiği’, ‘Robotik ve Yapay Zeka’ ve ‘Yapay Zeka Operatörlüğü’ gibi yeni lisans ve ön lisans bölümleri, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre yüksek sıralamadaki öğrenciler tarafından ilk sıralarda tercih edildi.

Yükseköğretim Kurulu’nun paylaştığı verilere göre bu yıl açılan lisans programlarında, ‘Veri Bilimi ve Analitiği’ne 234, ‘Yapay Zeka Mühendisliği’ne 250 öğrenci yerleşirken ‘Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’nde öğrenim gören öğrenci sayısı 108’e ulaştı. Ön lisans programı olan ‘Robotik ve Yapay Zeka’ ön lisans programına ise 193 öğrenci yerleşti.

Geniş bir istihdam havuzu bekleniyor.

yapay zeka, yükseköğretim kurulu

İstanbul Üniversitesi Veri Bilim ve Analitiği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Üstündağ, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Öğrencileri geniş bir istihdam alanı beklediğinin altını çizen Üstündağ, “Veri analitiği departmanlarının hızla kurulduğu bir dönemde bu alanda istihdam yaratabilmek yani yeterli yetkinliklere sahip iş gücünü ortaya koyabilmek için gerekli olan bütün yetkinlikleri sağlayacak ders programlarını oluşturduk. Onun için de özellikle veri bilimi ve veri biliminin sektörel uygulamaları burada önem arz ettiğini düşünüyorum ve bunu göz önüne alarak dersler hem teorik bazda hem de uygulamalı bazlı tasarlandı” dedi.

Mezunların geniş bir iş alanında çalışma imkanının olduğunu söyleyen Alp Üstündağ, “Finans sektöründen tutun da perakende sektörüne veya endüstriyel imalat alanından lojistiğe kadar, telekomünikasyonun da işin içinde olduğu çok fazla farklı sektör var. Tüm şirketler kendi içinde artık veri analitiği ve veri bilimi ile ilgili departmanlarını oluşturmaya başladılar.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: DHA
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir