YÖK üyesi ve yapay zekâ uzmanı Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Türkiye’de 2024-2025 akademik yılında 20 üniversitede yapay zekâ alanında 71 yeni programın öğrenci kabul edeceğini hatırlattı.
DHA’ya yaptığı değerlendirmede Karaboğa, yapay zekânın hızla gelişen ve geniş etki alanına sahip bir teknoloji olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle, yapay zekâ bölümlerine yönelmeyi düşünen öğrencilerin yeni teknolojilere ilgi duyan, sürekli öğrenme ve kendini geliştirme isteğine sahip, en önemlisi ise problem çözmeye yönelik düşünen bireyler olması gerekmektedir. Matematiksel ve analitik düşünme yeteneği olan öğrenciler bu alanlarda avantaj sağlayacaktır. Ayrıca, yaratıcı ve yenilikçi fikirler geliştirebilme, veri analizi yapabilme ve programlama dillerine hakim olma gibi beceriler, yapay zekâ eğitimi süresince kazandırılacak yeteneklerdir. Bu nedenle, bu becerilere yatkın öğrencilerin bu bölümlere yönelmesini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yapay zekâ bölümlerinden mezun olanlar geniş bir kariyer yelpazesine sahip olacak.
Karaboğa, yapay zekâ bölümlerinden mezun olanların geniş bir kariyer fırsatları yelpazesine sahip olabileceğini vurguluyor. Mezunlar, teknoloji şirketlerinde yapay zekâ mühendisliği, veri bilimi, makine öğrenimi uzmanlığı ve robotik mühendisliği gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Ayrıca sağlık, tarım, finans, otomotiv ve üretim sektörlerinde de yapay zekâ çözümleri geliştirme ve uygulama imkanı bulabilirler. Bunun yanı sıra, bu alan araştırma ve geliştirme açısından da önemlidir ve akademik çalışmalar yapmak ve bilimsel katkılarda bulunmak için verimli bir ortam sunuyor.
Yapay zekâ alanında girişimci bir ruhu olanlar, kendi AI tabanlı start-up’larını kurarak yenilikçi projeler geliştirme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, kamu sektörü yapay zekâ politikalarının belirlenmesi ve uygulanması için uzmanlara ihtiyaç duyuyor. Özetle, yapay zekâ bölümlerinden mezun olanlar, farklı sektörlerde ve roller içinde çalışabilecekler; çünkü yapay zekâ teknolojisinin hemen her alanda devrim yaratma potansiyeli bulunuyor.
Yapay zekâ alanında eğitim standartlarının artırılması için yeni bir model uygulanacak.
Karaboğa, Yükseköğretim Kurulu’nun yapay zekâ alanında eğitim standartlarını yükseltmek amacıyla yeni bir model uygulamayı planladığını vurgulayarak, “Bu modelde, kapasite açısından daha güçlü olan üniversitelerin koordinatörlüğünde ve bilişim temelli programlara mahsus olmak üzere bazı dersler merkezi olarak verilecek. Bu sayede üniversitelerdeki nitelikli akademik kadroların birikiminden tüm öğrenciler yararlanabilecek. Yapay zekâ alanında yeni açılacak programlarda, dijital ekosisteme yönelik öğrenci kapasitesinin neredeyse ikiye katlanacağını söylüyoruz.
“Açılacak yeni programların kalite güvencesinin sağlanması en önemli gündem maddelerinden biri olarak belirlendi. Yeni programlarda, sektör temsilcileri ve bilişim uzmanlarının katkılarıyla ders içeriklerinin niteliği yükseltilecek. Ayrıca derslerin merkezi olarak verilmesi sayesinde, her üniversitedeki öğrencilerin aynı yüksek kaliteli eğitimi alması hedefleniyor. Derslerin belirli saatlerde ve günlerde eş zamanlı olarak sunulması planlanıyor, böylece eğitimde standardizasyon sağlanmış olacak” açıklamasında bulundu.
Yapay zekânın etkilemediği meslek kalmayacak.
Karaboğa, mühendislik, sağlık, finans ve ekonomi alanlarındaki profesyonellerin yapay zekâyı eğitimlerinin bir parçası olarak benimsemeleri gerektiğini vurguladı. Hukuk uzmanları için ise dil modellerinin, yasaları ve davaları inceleyip analiz etme yeteneğine sahip yapay zekânın büyük bir önem taşıdığını belirtti. Sosyal bilimlerle ilgili mesleklerde yapay zekânın, büyük veri kaynakları, özellikle sosyal medya verileri üzerinden insan toplulukları ve bireylerin davranışlarını analiz etme kapasitesinin giderek gelişeceğini söyledi. Karaboğa, bir süre sonra yapay zekânın etkilemediği bir meslek dalı kalmayacağını öngördü.
Ancak robotik teknolojilerinin fiziksel sınırlamaları nedeniyle yazılım teknolojilerinin gelişiminin biraz daha yavaş olabileceğini ve bu yüzden kol gücü ve zanaat gerektiren işlerin dönüşümünün ofis işlerine göre daha uzun süreceğini ifade etti. Sanatsal üretimin de yapay zekânın etkisiyle değişmeye başladığı bir dünyada, mesleklerin bildiğimiz şekillerinden bahsetmenin zor olacağını ekledi.
Kaynak: Hürriyet