2025 yılı itibarıyla işletmeler ve mükellefler için elektronik dönüşüm hız kazanıyor. AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, yeni yılda devreye girecek düzenlemelerle dijital vergi sistemleri yaygınlaşacak, pek çok uygulamada fiziki belgeler yerini elektronik işlemlere bırakacak. Elektronik fatura ve defter uygulamalarında önemli değişiklikler geliyor.
2012 yılından bu yana belirli mükellefler için zorunlu olan e-Defter uygulamasına, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler de 1 Ocak 2025 itibarıyla dahil olacak. Bu kapsamda yaklaşık 1 milyon yeni mükellefin defterlerini elektronik ortamda tutması öngörülüyor. Hâlihazırda 720 bin mükellef elektronik defter sistemini kullanıyor. Yeni düzenleme, kağıt, yazıcı ve noter masraflarında tasarruf sağlayarak işletmelere maliyet avantajı sunmayı hedefliyor.
Gider pusulası ve diğer belgeler ıslak imza yerine elektronik ortamda doğrulanacak.
E-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine dahil olmayan mükellefler, yeni yıldan itibaren vergiler dahil 3 bin lirayı aşan tüm faturaları elektronik ortamda düzenlemek zorunda olacak. 1 Ocak 2026’dan itibaren ise tutar sınırı olmaksızın tüm faturalar dijitalleşecek. Ayrıca, gider pusulası gibi belgeler de ıslak imza yerine elektronik ortamda doğrulanabilecek.
Yurt dışına çıkış harcı ödeme sisteminde de dijitalleşmeye geçiliyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla fiziki harç pulları devre dışı bırakılacak. Bu yılın sonuna kadar alınan 500 TL değerindeki harç pulları ise 10 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak. Yurt dışı çıkış harçları, Gelir İdaresi Başkanlığının Dijital Vergi Dairesi ve mobil uygulamaları üzerinden ödenebilecek.
Dijital vergi reformu ile mükelleflerin hasılatı elektronik ortamda takip edilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari veya serbest meslek faaliyetleri yürüten mükelleflerin gerçek hasılatlarının tespitine yönelik yeni bir vergi güvenlik mekanizması oluşturuyor. Yeni uygulamaya göre, mükelleflerin günlük hasılat tutarları, bir ayda en az üç, bir takvim yılında ise en az 12 kez yoklamalarla kontrol edilecek. Yoklamalar sonucunda mükelleflerin beyan ettiği gelirler ile tespit edilen hasılatlar karşılaştırılacak. Farkın yüzde 20’yi aşması durumunda mükellefler izaha davet edilecek. Ayrıca risk analizleriyle yoklama yapılacak mükellefler belirlenecek.
Yönetim kurulu üyelerine ödenecek ücretler için de yeni bir düzenleme getiriliyor. Kamu ve özel sektör fark etmeksizin tüm yönetim, denetim, tasfiye ve danışma kurulu üyeleri, sadece bir görev için ücret alabilecek. Ödenecek aylık tutar, memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan 108 bin gösterge rakamını aşamayacak. Sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait ortaklıklar ve kamunun temsil hakkı bulunan kurumlar da bu düzenleme kapsamında olacak.
Kaynak: AA