Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek ve vergi tabanını genişletmek amacıyla tahsilat ve ödeme işlemlerinde tevsik zorunluluğunun kapsamı genişletildi.
Yeni düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira ve üzeri ödemeler, banka, finans kurumları veya posta idaresi (PTT) aracılığıyla yapılmak zorunda olacak. Bu zorunluluk, bugünden itibaren yapılan tüm tahsilat ve ödemeler için geçerli olacak.
Tevsik zorunluluğuna uymayanlara ceza uygulanacak.
Düzenleme kapsamında, tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda hem ödeme yapan kişiye hem de ödemeyi alan kişiye ayrı ayrı cezai işlem uygulanacak. Vergi mükellefi olup olmamasına bakılmaksızın, 7 bin lira üzerindeki işlemlerde banka veya PTT aracılığıyla ödeme yapmayanlar, cezayla karşı karşıya kalacak.
Örneğin, herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı kullanmayan bir kişi, 15 bin lira değerindeki bir ürünü satın aldığında, bu bedeli satıcının banka hesabına doğrudan yatırdığı takdirde ceza uygulanmayacak. Ancak, aynı tutar nakit olarak satıcıya ödenirse ve satıcı bu tutarı kendi banka hesabına yatırsaydı bile, tevsik zorunluluğuna uyulmadığı kabul edilecek ve hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesilecek.
Banka hesabı olmayanlar işlemlerini ATM veya PTT’den yapabilecek.
Banka hesabı olmayan veya kredi kartı kullanmayan kişilerin de 7 bin lira üzerindeki işlemler için belgeleri tevsik etmeleri gerektiğinden, bu kişiler ödemelerini banka şubeleri, PTT şubeleri veya ATM’ler üzerinden yaparak satıcıların hesaplarına yatırabilecekler. Bu durumda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve cezai işlem uygulanmayacak.
Kaynak: AA