9.Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifinin TBMM’de onaylanmasının ardından ortaya atılan hakaretin suç olmaktan çıkarıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.
İddiaların doğru olmadığı ve hakaret suçunun yeni yargı paketiyle birlikte sadece uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alındığı ortaya çıktı.
Hakaret suçu, 9.Yargı paketiyle ön ödeme kapsamına alındı.
9. Yargı Paketi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanmasının ardından kanun teklifinin içerisinde yer alan hakaret suçuna dair düzenlemelerle ilgili hakaretin suç olmaktan çıktığı yönünde ortaya çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığı öğrenildi.
Önceki uygulamada hakaret suçu, mağdur ile failin, kamu davası açılmadan önce kendi aralarında anlaşabilmeleri bu sayede mahkemelerdeki dosya yükünü azalması adına Adalet Bakanlığı’nın belirlediği kriterler doğrultusunda uzlaştırma müessesine tabi tutuluyordu. Son dönemde bazı kişiler, bu uygulamayı kazanç haline getirmiş ve karaborsaya düşen hakaret dosyası, Cumhuriyet Savcılıkları ve Mahkemelerdeki yoğunluğu arttırmaktaydı.
9.Yargı Paketiyle birlikte kazanç haline getirenleri engellemek ve sosyal medya kullanımının yaygın olduğu bu dönemde genç yaştaki kişilerin sicilinin erken yaşta kirlenmemesi adına hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alındı. Ön ödeme müessesinde, hapis cezasının parasal karşılığı varsa adli para cezası ve soruşturma giderlerinin fail tarafından ödenmesi halinde artık kamu davası açılamayacak. Suçun, 5 yıl içinde tekrar işlenmesi halinde fail hakkında aynı suçtan dolayı Ön Ödeme müessesinin uygulanmayacak.
Öte yandan suç kapsamı, ceza ile infaz süresi ve diğer unsurlarda değişiklik yapılmadı.
Hakaret suçu ve uzlaştırmada yeni düzenlemeler
TBMM’de kabul edilen 9.Yargı Paketi ile hakaret suçunu oluşturan unsurlar ve yargı sürecine ilişkin yapılan düzenlemeler şu şekilde:
- Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılı geçemeyecek.
- Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.
- Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar gören, kendisine uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren 7 gün içinde kararını bildirmediği takdirde, teklifi reddetmiş sayılacak.
- Uzlaşmanın sağlanması halinde uzlaşma anında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlar hariç, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamayacak.
- Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek. Uzlaştırmacılar, hukuk fakültesi mezunlarının yer aldığı, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen uzlaştırmacı listelerinden görevlendirilecek.
- Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, uzlaşma sonucunda sanığın edimini defaten yerine getirmesi halinde, davanın düşmesine karar verecek. Edimin yerine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arz etmesi halinde durma kararı verilecek. Durma süresince zaman aşımı işlemeyecek. Uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkemece yargılamaya kaldığı yerden devam olunacak.
Kaynak: Haber7