Ekonomi Haberleri

Küresel Petrol Talebindeki Yavaşlama ve ABD Seçimleri Petrol Piyasasını Şekillendirebilir

IEA'nın küresel petrol talebindeki yavaşlama tahmini ve ABD seçimlerinin enerji politikalarına etkisi, petrol piyasasında belirsizlik yaratıyor.
Küresel Petrol Talebindeki Yavaşlama ve ABD Seçimleri Petrol Piyasasını Şekillendirebilir

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı Dünya Enerji Görünümü 2024 raporuna göre, küresel petrol talep büyümesi bu yıl belirgin şekilde yavaşlayacak. Ajans, günlük talep artışının 1 milyon varilin altında kalacağını tahmin ediyor. Bu durum, küresel piyasada arz fazlası endişesi yaratırken, ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinin sonuçları bu tabloyu değiştirebilir.

ABD seçimlerinin enerji politikalarına etkisi:

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanması halinde ABD’de yenilenebilir enerji yatırımlarının azalabileceğini belirtti.

Dourian, “Cumhuriyetçi bir zafer, ABD’de çevre politikalarının azalmasına ve petrol ile doğalgaz kullanımının artmasına yol açabilir” yorumunu yaptı. Seçim sonrası olası ekonomik değişimlerin, ABD’nin petrol talebini ve dolayısıyla fiyatları etkileyebileceğini de ekledi.

Petrol talebi 2030’da zirve yapacak.

IEA’nın “Belirtilen Politikalar Senaryosu”na göre, küresel petrol talebinin 2030’dan önce günlük 102 milyon varil seviyesine ulaşarak zirve yapması bekleniyor. 2035’e kadar ise talebin günlük 99 milyon varile gerileyerek 2023 seviyelerine döneceği öngörülüyor. Ajans, 2050 yılına kadar petrol talebinin günlük 6 milyon varil azalacağını tahmin ediyor. Bu düşüşte, ulaşım sektöründe talebin azalması öncü faktör olarak öne çıkıyor.

IEA ve OPEC arasındaki tahmin farklılıkları:

IEA ve OPEC’in petrol talep tahminleri arasında farklılıklar bulunuyor. Dourian, OPEC’in ekim ayında bu yılki talep büyümesini günlük 2 milyon varilin altına çektiğini, IEA’nın ise bu büyümenin 1 milyon varilin altında olmasını beklediğini söyledi. Eğer IEA’nın tahmini doğru çıkarsa, OPEC+ grubunun üretimi artırmasının zorlaşacağını ifade etti.

Dourian, Çin’in ekonomik durumu ve petrol talebindeki yavaşlamanın da kritik bir faktör olduğunu belirtti. Çin’in eylül ayında günlük 11,1 milyon varil ithalat gerçekleştirdiğini ancak son beş ayda bu miktarın düştüğünü kaydeden Dourian, bu durumun yapısal bir gerileme olması halinde küresel petrol dengeleri üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini vurguladı.

Kaynak: AA
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir