Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt piyasasındaki kayıt dışılığı önlemek amacıyla yeni tedbirleri devreye alıyor. 2003’te akaryakıt istasyonlarına ödeme kaydedici cihazların eklenmesiyle başlayan süreçte, dış müdahaleye kapalı ve anlık bilgi paylaşımı yapabilen yeni nesil ödeme cihazlarına geçildi. Böylece, tüm satış verileri Gelir İdaresi Başkanlığı’na anlık olarak iletilmeye başlandı.
Akaryakıt sektöründe vergi kaybını önlemek amacıyla ciddi yasal düzenlemeler devreye alındı. Satış verilerinin değiştirilmesi veya yanlış bilgi gönderilmesi gibi müdahaleler artık vergi kaçakçılığı suçu olarak değerlendiriliyor. Suç teşkil eden fiiller için 3 ila 8 yıl hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca, borç yükümlülüğünü yerine getirmeyen bayilere lisans verilmemesi kararlaştırıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Ocak 2025’te Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni devreye alıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Ocak 2025 itibarıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) devreye alıyor. Bu sistemle akaryakıt alımlarında taşıt plakaları otomatik olarak kaydedilecek ve manuel girişler engellenerek usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesinin önüne geçilecek. 1 Temmuz 2025’ten itibaren yeni kayıt edilen taşıtlar UTTS kapsamına dahil edilecek.
Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonlarının yeni sisteme uyum için son tarihini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt piyasasındaki kanuna aykırı fiillerin önlenmesi için yürütülen çalışmaları hatırlatarak, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile elle plaka girişinin sona ereceğini ve bu sayede vergi kaybının önleneceğini belirtti. Şimşek, akaryakıt istasyonlarının yıl sonuna kadar sistem uyumluluğunu tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
Kaynak: CNBC-e