Bilim Haberleri

Aziz Sancar, Beyin Kanserine Umut Olacak Bir Tedavi Yöntemi Duyurdu

Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine potansiyel bir tedavi olabilecek EdU molekülünü tanıttı.
Aziz Sancar, Beyin Kanserine Umut Olacak Bir Tedavi Yöntemi Duyurdu

BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemelerini Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlattıklarını duyurdu. Bu sevindirici gelişmenin ardından, kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Sancar, “EdU” molekülü üzerine yaptıkları keşfin, özellikle beyin kanseri için potansiyel bir tedavi olabileceğinin müjdesini verdi. Sancar, 17 Şubat 2022’de yaptığı açıklamada, EdU’nun hem normal hem de kanser hücrelerini öldürdüğünü belirtti. Mevcut kanser ilaçlarının “kan-beyin” bariyerini geçemediğini vurgulayan Sancar, EdU’nun bu bariyeri aşabilme yeteneği sayesinde beyin kanserli hücreleri etkili bir şekilde hedef alabileceğini ifade etti.

Aziz Sancar: “EdU’nun özellikleri, onu etkili bir beyin kanseri ilacının temeli haline getirebilir.”

Sancar, “EdU’nun özellikleri, onu etkili bir beyin kanseri ilacının temeli haline getirebilir. Bu molekül, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürürken, bölünmeyen sağlıklı beyin hücrelerini koruyabilir” dedi. Ancak, EdU’nun insanlarda kullanılabilmesi için iki yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerinin araştırılması gerektiğini belirtti.

Kanserle mücadelede umut verici adımlar atılıyor.

Diğer bir umut verici gelişme ise İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden geldi. Bilim insanları, yumurtalık kanserini önleyen aşı olan OvarianVax’ı geliştirdiklerini duyurdu. Bu aşının, bağışıklık sistemine yumurtalık kanserinin en erken evrelerini tanımayı ve saldırmayı öğretmeyi amaçladığı belirtildi. Aşının, her yıl İngiltere’de yaklaşık 4 bin kadının ölümüne yol açan bu hastalığı ortadan kaldırma amacıyla önleyici olarak yapılması planlanıyor. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Ahmed Ahmed, OvarianVax’ı, rahim ağzı kanserini önlemede etkili olan HPV aşısının etkisine benzetti.

Klinik çalışmalardaki hastaların dört ila beş yıl içinde aşının faydalarını görebileceğini umduğunu belirten Profesör Ahmed, ancak aşının genel kullanıma girmesinin daha uzun sürebileceğini söyledi. Bu üç gelişme, kanserle mücadelede umut verici adımlar atıldığını gösteriyor ve gelecek için yeni ufuklar açıyor. Bilim insanları, bu çalışmaların insan sağlığına katkıda bulunmasını umutla bekliyor.

Kaynak: Hürriyet
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir