Gündem Haberleri

Bakan Özhaseki: “Ücretli Alışveriş Poşeti Uygulamasıyla 7 Milyar Lira Tasarruf Edildi”

Bakan Özhaseki: "Plastik alışveriş poşetlerinin ücretli olduğu uygulamayla yaklaşık 7 milyar lira tasarruf edildi" açıklamasında bulundu.
Bakan Özhaseki Çevrecilikle ilgili projelerini anlattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ücretli alışveriş poşetleri uygulaması sayesinde 1 milyon tondan fazla plastik atığın oluşumunun engellendiğini açıkladı.

Bu uygulama, Türkiye’de plastik kullanımını azaltma ve çevreye verilen zararı minimuma indirme amacıyla hayata geçirilmişti. Özhaseki, uygulama sayesinde yaklaşık 7 milyar lira tasarruf edildiğini ve 41 bin 881 ton sera gazı salınımının önlendiğini belirtti.

Bakan Özhaseki, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli adımlar attığını ve Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu ifade etti.

2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda hazırlanan İklim Kanunu taslağının yakında Meclis’e sunulacağını belirtti. Türkiye, korunan alan miktarını artırarak ve yeni karbon yutak alanları oluşturarak yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlıyor. 2011’de yüzde 6,3 olan korunan alan miktarı, 2024’te yüzde 12,9’a yükseldi ve 2030’da yüzde 30’a ulaşılması hedefleniyor.

Sıfır Atık projesi kapsamında 188 bin binada sıfır atık yönetim sistemleri hayata geçirilmiş durumda bulunuyor.

Bu proje ile 2023’te geri kazanım oranı yüzde 35’e çıkarıldı ve 2035’te bu oran yüzde 60’a ulaşacak. Marmara Denizi’nde izleme noktalarının sayısı artırılarak, arıtma tesisleri 7/24 online takip ediliyor. Atık su arıtma tesisleri için yerel yönetimlere sağlanan destekler de devam ediyor. Bakan Özhaseki, atık suların yeniden kullanım oranını 2028’de yüzde 11’e, 2030’da ise yüzde 15’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Özhaseki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak, ekolojik denge ve çevrecilik adına yaptığı projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Tüm bunlarla yeşil dönüşüm hedefimizi ortaya koyduk. Ülkemizin sera gazı emisyon projeksiyonlarını gerçekleştirdik ve 2030 yılı Ulusal Katkı Beyanımızı Birleşmiş Milletler Sekretaryasına sunduk.”

“Korunan alan miktarı 2011’de yüzde 6,3 iken 2024’te yüzde 12,9’a yükseldi. Hedefimiz, 2030’da yüzde 30’a ulaşmak. Ayrıca, AK Parti hükümetleri döneminde 7 milyardan fazla ağacı toprakla buluşturduk. Yıllık toprak kayıplarını 130 milyon tonun altına düşürme hedefimize ulaşarak, toprak kayıplarını yıllık 113 milyon ton seviyelerine düşürdük. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok miktarını artırmak gayesiyle yutak alanlarımıza yenilerini ekliyoruz. Hedefimiz, bu yıl içerisinde 3,5 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturmak. İklim değişikliğiyle mücadelede ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz kapsamında 81 ilimizde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz, 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz.” şeklindeki ifadeleriyle yaptığı projeler hakkında konuştu.

Kaynak: AA

 

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir