Bilim Haberleri

Bilim İnsanları, 1831’deki Gizemli Yanardağ Patlamasını Keşfetti

St Andrews Üniversitesi'nden bilim insanları, 1831 yılında dünya çapında kıtlıklara ve mahsul kıtlığına yol açan volkanik patlamanın kaynağını buldu.
Bilim İnsanları, 1831'deki Volkanik Patlamayı Keşfetti

Bir grup araştırmacı, yaklaşık 200 yıl önce dünya çapında büyük kıtlıklara ve mahsul kıtlığına yol açan volkanik patlamanın üzerindeki gizemi çözüme kavuşturdu. St Andrews Üniversitesi’nden bilim insanları, 1831 yılında meydana gelen ve yaklaşık 1°C’lik küresel soğumaya neden olan patlamanın, Rusya ile Japonya arasındaki tartışmalı Kuril Adaları’nda bulunan Zavaritskii yanardağından kaynaklandığını belirledi.

Ekip, patlamanın Simushir adasında yer alan Zavaritskii yanardağında meydana geldiğini keşfetti. Bugün Rusya’nın kontrolü altında olan ada, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler tarafından gizli bir nükleer denizaltı üssü olarak kullanılmış ve volkanik bir kratere yerleştirilen denizaltılarla askeri bir üs olarak faaliyet göstermişti.

Volkanik patlamaya dair yıllarca süren tartışma sonlandırıldı.

Patlamanın, ilkbahar veya yaz aylarında gerçekleştiği de yapılan araştırmalarla ortaya kondu. Bilim insanları, yıllarca hangi yanardağın patladığından emin olamamışlardı. Ancak, St Andrews Üniversitesi‘nden Dr. Will Hutchison liderliğindeki yeni bir araştırma, ekip tarafından yapılan buz çekirdeği analizleri ve kül raporları arasındaki mükemmel eşleşmeyi ortaya çıkardı.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, Dr. Hutchison ve ekibinin, buz çekirdeklerinden alınan mikroskobik kül parçalarını doğru bir şekilde tarihlendirerek Zavaritskii yanardağıyla eşleştirmeyi başardığını gösterdi. Dr. Hutchison, “Kutup buz çekirdeklerinden mikroskobik kül parçalarını çıkarma ve bunlar üzerinde ayrıntılı kimyasal analizler yapma becerisini ancak son yıllarda geliştirdik” dedi. Ayrıca, “Eşleşmeyi bulmak uzun bir süreçti ve bu, Japonya ve Rusya’dan gelen meslektaşlarımızla kapsamlı bir işbirliği gerektirdi” diyerek sürecin zorluklarına değindi.

Ekip, Kuril Adaları’ndaki volkanik aktivitenin az çalışıldığını ve bölgenin önemini vurguladı.

Ekip, araştırmalarının aynı zamanda Kuril Adaları‘nın ne kadar az çalışıldığını ve volkanik aktivitenin fazla olduğunu vurguladığını belirtti. Dr. Hutchison, bu tür patlamaların tahmin edilmesinin ne kadar zor olduğunu ifade ederek, “Bir sonraki büyük patlamanın ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini tahmin etmek oldukça zor. Bu nedenle, 1831’deki gibi büyük bir patlama olduğunda uluslararası müdahale stratejilerini tartışmamız gerekiyor” dedi. Simushir adasında gerçekleşen bu patlama, tarihteki büyük volkanik olaylardan biri olarak kayıtlarda yer alırken, yapılan bu yeni keşif, bilim dünyasında önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Independent
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir