Teknolojinin geldiği son nokta artık imkansız denen bir kavramın olmadığını bize anlatır nitelikte. Bilim insanları bu kez tüm insanlığın hayat ettiği bir durumu başardı.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları, bilgisayar algoritmalarının temel bileşenleri olan mantıksal kapıları, aralarında yaklaşık 1,8 metre mesafe bulunan iki kuantum işlemcisi arasında başarıyla ışınlamayı başardı.
Bilim insanları ışınlanmayı başardı.
Oxford Üniversitesinde yer alan bilim insanları, aralarında yaklaşık 1,8 metre mesafe bulunan iki kuantum işlemcisi arasında başarıyla ışınlamayı başararak büyük bir adım attı. Bilim insanları yaptığı çalışmalar üzerine ışık parçacıklarını (veya fotonları) kullanarak iki ayrı cihaz arasında paylaşımlı bir kuantum bağlantısı oluşturabildi. Bu durum ise iki işlemcinin aynı algoritmayı paylaşarak hesaplama görevlerini tamamlamak için uzaktan çalışmasına olanak sağladı. Araştırmada yer alan bilim insanları, bilgisayar biliminde oyunun kurallarını değiştirecek bir yenilik olabilecek kadar güçlü herhangi bir kuantum cihazının milyonlarca kübiti işleyebilmesi gerektiğini açıkladı.
Geleneksel bitler verileri sıfırlar ve birler şeklinde depolayıp iletirken, kübitler aynı anda her iki durumda da var olmak için kuantum fiziğini kullanır. Bu nedenle kuantum aygıtları bir gün bilgisayar endüstrisinde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Bilim insanlarının yaptığı bu yeni buluş, verileri daha küçük cihazlar arasında taşıyabilmesine olanak tanıyor.
Işınlanma daha önce de başarılmıştı.
2023’ün sonlarında bilim insanları, görüntüyü fiziksel olarak göndermeden, ışığı kullanarak ışınlamayı başarmıştı. Oxford Üniversitesi’nde yer alan araştırmacıların yaptığı ışınlanma haliyle ilk sayılmıyor. Ancak araştırmacılar, bunun kuantum kapılarının (algoritmaların temel seviye bileşenleri) uzun mesafelere ışınlanmasının ilk örneği olduğunu söylüyor.
Kaynak: NTV