Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni rapora göre AIDS, dünya liderlerinin tedaviye verdiği önemi arttırdığı takdirde 2030’a kadar sona erebilir.
BM HIV/AIDS Ortak Programı’nın (UNAIDS) yayınladığı raporda ülkelerin 2030 yılına kadar AIDS’i sona erdirme taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceklerine karar verebilecekleri kritik bir noktada olduğunu belirtildi.
Dünyada yaklaşık 40 milyon AIDS’li var.
BM HIV/AIDS Ortak Programı’nın yayınladığı rapora göre dünya üzerinde 39.9 milyon AIDS’li var. Rapora göre bu kişilerin dörtte biri yani 9 milyonu yeterli tedaviyi görmüyor. İstatistiklere göre her dakika bir kişi AIDS nedeniyle hayatını kaybediyor.
BM raporuna göre, dünya liderleri kaynak imkanlarını artırır ve insan haklarını güçlendirirse AIDS ortadan kaldırılabilir. Yeni bilgileri ve AIDS taşıyan vakaları inceleyen bu raporda, dünya liderlerinin alacağı aksiyona göre AIDS’in ortadan kaldırıp kaldırılmayacağına yönelik öngörüler bulunuyor.
Liderlerin doğru karar alması halinde AIDS taşıyan insan sayısının 2050 yılında 29 milyona düşmesi tahmin ediliyor. Yanlış karar alınması ve konunun önemsenmemesi halinde ise bu sayısının 46 milyona ulaşabileceği öngörülüyor.
Tedaviye erişim, ölüm sayısını yarıya indirdi.
AIDS tedavisine erişebilen insan sayısının 2010 yılında %47 olup günümüzde %75 olduğu belirtildi. Tedaviye ulaşımın kolaylaşması 2010’dan bu yana AIDS’e bağlı ölümlerin yarıya indirilmesine sebep oldu. 2023 yılı verilerine göre AIDS’e bağlı ölenlerin sayısı 1.3 milyondan 630.000’e düştü.
UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima konuyla ilgili, “Dünya liderleri, halk sağlığı tehdit eden AIDS salgınını 2030 yılına kadar sona erdirme sözü verdiler. Ancak ihtiyaç duyulan kaynaklara erişimi kolaylaştırıp, insan haklarının korunmasını sağlarlarsa sözlerini tutabilirler. Liderler milyonlarca hayat kurtarabilir, milyonlarca yeni HIV enfeksiyonunu önleyebilir ve HIV ile yaşayan herkesin sağlıklı, dolu dolu bir yaşam sürmesini sağlayabilir.” açıklamasında bulundu.
Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, “Ülkeler 2030 yılına kadar AIDS salgınını sona erdirmek için muazzam bir ilerleme kaydediyor, ancak çabalarımızı yavaşlatabilecek birçok zorluk var. Bu noktada başarısızlık bir seçenek değil. Hatta düşünülemez bile.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: EuroNews