Teknoloji Haberleri

BM, Otonom Araç Kurallarının 2026’da Hazır Olacağını Açıkladı

Tam otonom araçlar henüz yollara çıkmaya uzak olsa da, uluslararası düzeyde üzerinde anlaşmaya varılmış kurallar 2026 ortasında hazır olabilir. Birleşmiş Milletler, güvenlik endişeleri ve gelişim maliyetlerinin araçların ilerlemesini yavaşlattığını, ancak düzenlemelerin hızla ilerlediğini belirtti.
Tam otonom araç

Birleşmiş Milletler, tam otonom araçların yollara çıkmasının yıllar alacağını ancak uluslararası düzeyde üzerinde anlaşmaya varılmış kullanım kurallarının 2026 ortasında hazır olabileceğini açıkladı. Güvenlik endişeleri ve yeni nesil sistemlerin geliştirme maliyetleri, otonom araçların ilerlemesini yavaşlatırken düzenlemeler hızla ilerliyor.

Yeni Kurallar çok yakında yürürlüğe girecek.

Otonom Araç

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Başkan Yardımcısı Dmitry Mariyasin, “Hype yavaş yavaş kaybolsa da, düzenlemeler üzerinde yapılan ciddi çalışmalar hızla ilerliyor” dedi. 1952’de kurulan Dünya Araç Düzenlemeleri Uyumlaştırma Forumu; ülkeler, otomobil üreticileri ve teknoloji devlerini bir araya getirerek yılda üç kez toplanıyor. Bu haftaki Cenevre buluşması, forumun ana yıllık oturumu.

Yol kuralları

Otonom araç yol kuralları

Otomatik/Otonom ve Bağlantılı Araçlar Çalışma Grubu (GRVA) Başkanı Richard Damm, şubat ayında sürücü kontrol destek sistemleri için yeni BM düzenlemelerinin kabul edildiğini ve eylül ayında yürürlüğe gireceğini belirtti.

Ayrıca “2026 ortası için küresel olarak uyumlaştırılmış bir Otomatik Sürüş Sistemleri (ADS) düzenlemesi planlıyoruz” dedi. GRVA sekreteri Francois Guichard, düzenlemelerin teknolojinin piyasaya çıkmasından önce belirlenmesinin, otomobilcilikteki önceki gelişmelerle uyumlu olduğunu vurguladı.

Otonom araçlarda beş seviye var.

Otonom araçların beş seviyesi bulunuyor ve alt seviyeler yaygınlaşmaya başladı. Seviye 2’de sürücüler trafikte dikkatli olmalı, Seviye 3’te otomatik sistemler devredeyken sürücü araç kullanmıyor, ancak gerektiğinde müdahale edebilmeli. Seviye 4’te sürücünün hızlı müdahaleye hazır olması gerekmezken, Seviye 5 araçlar tamamen otonom. Guichard, Seviye 1 ve 2 teknolojisinin yeni araçların yarısında bulunduğunu, ancak Seviye 3’ün nadir olduğunu ve Seviye 4’ün henüz kitlesel üretime girmediğini belirtti.

Otonom araçlar için yol güvenliği konuşuluyor.

Otonom araç yol güvenliği

Otonom araçlar için geleceğin olup olmadığı sorusuna Damm “Bu teknolojinin geleceği var ve kısmen yolda, ancak kitlesel pazara girmesi için birkaç yıl daha gerekiyor” yanıtını verdi. Kamu güvenliği endişeleri düzenleyici çerçeveyi belirlemede en önemli öncelik olarak kalmaya devam ediyor.

Yılda yaklaşık 1,2 milyon yol trafiği ölümü ve 50 milyon yaralanma meydana geliyor. Mariyasin, “Otonom araçların daha büyük bir sorun mu yoksa çözüm mü olacağını henüz bilmiyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler‘in düzenlemeleri hızla ilerletmesi, otonom araçların güvenli ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Techxplore
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir