Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününe pozitif bir başlangıç yaptı. Açılışta BIST 100 endeksi, bir önceki kapanışa göre 10,92 puan ve yüzde 0,11 artışla 9.986,53 seviyesine yükseldi. Bankacılık ve holding endeksleri de yüzde 0,05’lik bir artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,47 ile iletişim sektörü olurken, taş ve toprak sektörü yüzde 0,30 ile en çok değer kaybeden oldu.
Dün Borsa İstanbul’da alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,06 oranında artışla 9.975,61 puandan tamamlamıştı. Küresel piyasalarda ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 4 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indirimi, ekonomide “yumuşak iniş” ihtimalini güçlendirdi ve piyasalarda pozitif bir hava esmesine neden oldu. Fed’in faiz kararı sonrasında resesyon olasılığının azalabileceği yönündeki beklentiler, risk iştahını artırıyor.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, en düşük seviyesine indi.
Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. PPK açıklamasında, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin yılın son çeyreğinde beklenebileceği ifade edilirken, enflasyonda kalıcı bir bozulma yaşanması durumunda para politikası araçlarının etkin şekilde kullanılacağı belirtildi. Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 254,2 baz puanla Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Borsa İstanbul, tüketici güven endeksi ve YD-ÜFE verilerine odaklandı.
Analistler, gün içinde yurt içinde açıklanacak olan tüketici güven endeksi ve Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerinin takip edileceğini, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nden gelecek tüketici güven endeksinin önem taşıdığını belirtti. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.150 seviyeleri direnç, 9.900 ve 9.700 puan seviyeleri ise destek olarak izleniyor.
Kaynak: AA