Bilim HaberleriYapay zeka

Bilim İnsanları, Yapay Zekâ ile Cilt Kanseri Teşhisinde Yeni Bir Dönem Başlatıyor

İngiltere'deki bilim insanları, cilt kanserinin teşhisinde yapay zekâ kullanarak mevcut yöntemlerden daha başarılı bir model geliştirdi.

İngiltere’nin doğusundaki araştırmacılar, cilt kanserini teşhis etmek amacıyla mevcut yöntemlerden daha başarılı olan bir yapay zekâ aracı geliştirdi. Anglia Ruskin Üniversitesi, Check4Cancer, Essex Üniversitesi ve Addenbrooke’s Hastanesi’nden bilim insanlarının ortak çalışması, geniş çaplı hasta verileriyle eğitilen bir yapay zekâ modelini temel alıyor.

Araştırmacılar, cilt lezyonlarının şüpheli olup olmadığını öngörmek için 22 klinik özelliği analiz etti ve bu özellikleri yedi ana faktöre indirdi. Lezyon boyutu, renk değişimi, pembelik ve hastaların saç rengi gibi yeni risk faktörleri, cilt kanserinin daha doğru teşhisine katkı sağlıyor.

Yeni yapay zekâ modeli, biyopsi ihtiyacını azaltabilir.

Yeni geliştirilen yapay zekâ modeli, %69 doğruluk oranına sahip olan C4C Risk Skoru ile cilt kanserinin teşhisinde mevcut yöntemlerden daha iyi performans gösterdi. Bu skor, 7PCL ve Williams skoru gibi yöntemleri geride bırakarak cilt kanserini daha başarılı bir şekilde öngörüyor.

Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Prof. Gordon Wishart, bu yapay zekâ modelinin cilt lezyonu görüntüleriyle birleştirildiğinde biyopsi ihtiyacını azaltabileceğini ve tedavi sürecinde bekleme sürelerini kısaltabileceğini belirtti. Yeni modelin, cilt kanseri teşhis ve tedavisini iyileştirmesi bekleniyor.

Cilt kanseri teşhisinde yeni bir dönem başlıyor.

Addenbrooke’s Hastanesi’nden emekli Danışman Plastik Cerrah Per Hall, bu yapay zekâ modelinin şüpheli cilt lezyonlarını tespit etmekte büyük bir katkı sağladığını ifade etti. Hall, cilt kanserinin farklı türlerine odaklanan bu yeni yöntemin, NHS üzerindeki yükü hafifleteceğini belirtti.

Kaynak: Technology Networks
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir