Bilim Haberleri

Dil Altı İnsülin: Diyabet Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlıyor

British Columbia Üniversitesi'ndeki bilim insanları, diyabet iğnelerinin yerine geçebilecek, dil altına damlatılarak alınan yeni bir insülin ilacı geliştirdi.
Dil Altı İnsülin: Diyabet Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Ağız yoluyla alınan insülin damlaları, diyabet enjeksiyonlarının yerini alabilir. Günlük iğnelerden bıkmış diyabet hastaları için daha az invaziv bir seçenek olabilir. British Columbia Üniversitesi’ndeki (UBC) bilim insanları, kullanıcıların dil altına birkaç damla insülin yerleştirdiği yeni bir insülin ilacı geliştirdiler.

Diyabetin belirleyici özelliklerinden biri, kan şekeri seviyelerini düzenlemek için yeterli insülin üretememektir. Tip 1 diyabet ve birçok tip 2 diyabet hastası, günde birkaç kez insülin almak zorundadır ve bu genellikle cilt altına yapılan enjeksiyonlar yoluyla gerçekleştirilir. Bu sadece rahatsız edici değil, aynı zamanda hastaların buna bağlı kalmasını zorlaştırır. Aynı zamanda ciddi biyolojik atık yaratır. Deneysel teknikler arasında, kontrollü implantlar yer alıyor. Ancak ana araştırma alanı ağız yoluyla insülin alımıdır. Her gün kullanılan bir ilaç olduğu için kolay erişilebilir ve kullanımı basit olmalıdır.

Yeni insülin tedavi yöntemi: İnsülini dil altından damlalar halinde almak.

İnsülin, mide yolculuğu sırasında hayatta kalamayan hassas bir molekül.  Bağırsaklara ulaşarak kana karışması gerekiyor. Farklı materyallerle kapsüllenmesi veya kapsüllerin fiziksel olarak bağırsak duvarına enjekte edilmesi yardımcı olabilir, ancak bu yolla gidildiğinde de insülin karaciğer tarafından sindirilir. Bu da yapısını değiştirebilir.

Yeni çalışmada, UBC ekibi dil altına damlalar halinde alınabilir insülin ilacı test ediyor. Bu yöntem, dil altı uygulaması olarak bilinir ve mideyi aşamayan ilaçlar için kullanışlıdır. Dil altındaki dokuda birçok kılcal damar olduğu için etkili olabilecek bir yöntemdir. İlacın hızla kan dolaşımına karışmasında olanak tanır.

Ekip, son olarak hücreleri daha gözenekli hale getiren balık yan ürünlerinden yapılan hücre-penetre edici bir peptid (CPP) ile eşleştirdi.

İnsülin tedavisinde çalışan araştırmacı Dr. Jiamin Wu şöyle açıklama yaptı:

“Bunu, insülinin kan dolaşımına hızla ulaşmasını sağlayan bir labirentte yol gösteren bir rehber olarak düşünün,”

“Bu rehber en iyi yolları bulur ve insülinin gitmesi gereken yere ulaşmasını kolaylaştırır.”

Ekip, ilacı farelerde test etti. CPP ile eşleştirildiğinde, insülin kan dolaşımına başarıyla ulaştı ve enjeksiyon yoluyla verilen insülin kadar kan şekeri seviyelerini kontrol altına aldı. Araştırmacılar şu anda teknolojiyi lisanslamak için çalışıyorlar. Sistem, Journal of Controlled Release’de yayınlanan iki yeni makalede tanımlandı.

Kaynak: New Atlas
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir