Oxfam tarafından yayımlanan yeni bir rapor, Dünya Bankası’nın iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla tahsis ettiği 41 milyar dolara kadar fonun akıbetinin belirsiz olduğunu ortaya koydu. Bu miktar, bankanın son yedi yılda iklim finansmanı için sağladığı toplam fonların yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Oxfam raporunda, eksikliğin yetersiz kayıt tutma uygulamaları nedeniyle kaynaklandığı, projelerin onay aşamasında kaydedildiği, ancak tamamlandığında harcamaların izlenmediği belirtildi.
Dünya Bankası içinde yer alan bir yetkili, kayıp fon miktarının açıklanandan çok daha büyük olabileceğine işaret ederek, bu miktarın ‘iki katı veya on katı daha fazla’ olabileceğini öne sürdü. Bu eksiklikler, ABD’nin en büyük hissedar olduğu Dünya Bankası’nda Amerikan vergi mükelleflerine de yüklü maliyetler doğurdu. ABD, yüzde 16’lık hissesi dolayısıyla bu kayıptan yaklaşık 4 milyar dolarlık bir maliyet üstlenmiş durumda. Türkiye, Rusya, Çin gibi bankanın diğer hissedar ülkelerinin de bu zarardan etkilenmiş olabileceği düşünülüyor.
Dünya Bankası’nın iklim fonlarındaki belirsizlik, COP zirvesi öncesinde endişe yaratıyor.
Dünya Bankası, çok taraflı kalkınma bankaları arasında en büyük iklim fonu sağlayıcısı olarak biliniyor ve tüm bu finansmanın yüzde 52’sini üstlenmiş durumda. Ancak, Oxfam’ın raporu, bu yıl Azerbaycan’da gerçekleşecek COP İklim Zirvesi öncesinde, iklim fonlarının güvenilirliğine dair endişeleri artırmış durumda.
Dünya Bankası’ndan resmi açıklama gelmezken, iklim Fonları için sıkı denetim talepleri artıyor.
Dünya Bankası’ndan bu konuda resmi bir açıklama yapılmazken, raporun getirdiği iddiaların, zirvede iklim finansmanının daha sıkı denetimine yönelik talepleri artırması bekleniyor. Dünya Bankası, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynarken, bu tip fon takip sorunları, iklim finansmanına olan güveni derinden sarsma potansiyeli taşıyor.
Kaynak: Sputnik