Gündem Haberleri

Dünya Meteoroloji Örgütü Açıkladı: 2024 Kayıtlardaki En Sıcak Yıl Olma Yolunda

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yayımladığı İklim Durumu Güncellemesi raporuna göre 2024 yılı en sıcak yıl olma yolunda hızla ilerliyor.
dünya meteoroloji örgütü

Dünya Meteoroloji Örgütü, Bakü’de başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı kapsamında 2024 İklim Durumu Güncellemesi raporunu paylaştı.

Yayımlanan raporda 2024 yılının küresel ortalama sıcaklıkların uzun süreli yüksek aylık seviyelerinin ardından kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda olduğu belirtildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, İklim Durumu Güncellemesi raporunu yayımladı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı, bugün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Dünya Meteoroloji Örgütü, düzenlenen konferans kapsamında 2024 İklim Durumu Güncellemesi başlıklı raporunu yayımladı. Paylaşılan raporda “Ocak-eylül döneminde küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı, (sıcaklık artışına neden olan) El Niño hava olayının da etkisiyle sanayi öncesi ortalamanın 1,54 santigrat derece üzerindeydi. 2024 yılı, küresel ortalama sıcaklıkların uzun süreli yüksek aylık seviyelerinin ardından kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda.” ifadesi kullanıldı.

2015-2024 döneminin kayıtlardaki en sıcak 10 yıl olacağı belirtilen raporda atmosferde sürekli artan sera gazı seviyeleri nedeniyle iklim krizine hızla artan etkisine karşı bir kez daha teyakkuza geçilmesi uyarısı yapıldı.

Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde:

  • Sera Gazları: 2023’te sera gazı seviyeleri rekor seviyeye ulaştı ve 2024’te artmaya devam etti. CO₂, metan ve N₂O seviyeleri hızla yükselmeye devam ediyor.
  • Küresel Sıcaklık: 2024, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olmaya aday. Ocak-Eylül 2024 döneminde, küresel yüzey sıcaklığı sanayi öncesi dönemin 1,54°C üstünde.
  • Deniz Buzları ve Buzullar: 2024’te, Arktik ve Antarktik deniz buzlarının kapsamı ortalamanın çok altında. 2023’te, küresel olarak buzullar, 1950’den bu yana en yüksek yıllık erimeyi yaşadı.
  • Okyanus Isısı ve Deniz Seviyesi: Okyanus ısısı en yüksek seviyelerine ulaşırken, deniz seviyesi de artışını sürdürüyor. 2023’te okyanuslar, dünyadaki toplam enerji tüketiminin 18 katına denk ısıyı emdi.
  • Yağış ve Su Durumu: 2023, son 30 yılın en kurak yılı olarak kaydedildi. Küresel nehirler düşük akış seviyelerinde, bazı bölgelerde ise aşırı yağışlarla sel felaketleri yaşandı.
  • Aşırı Hava Olayları: 2024 yılında, dünya genelinde yoğun yağışlar, fırtınalar, kuraklık, sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve kasırgalar gibi aşırı hava olayları ciddi etkilere neden oldu. Özellikle Afrika, Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Avrupa gibi bölgeler büyük zarar gördü.
  • İklim Hizmetleri ve Erken Uyarı Sistemleri: 108 ülke, çoklu tehlike erken uyarı sistemlerine sahip olduğunu bildirdi. Bu sistemler, iklim değişikliğine uyum için önem taşırken, daha fazla ülkenin kapsama alanına dahil edilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Dünya, Paris Anlaşması’nın uzun vadeli hedefleri karşılanamıyor.
Kaynak: Bianet
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir