Bilim Haberleri

Dünyanın En Büyük Buzdağı A23a Yeniden Hareket Ediyor

Dünyanın en büyük buzdağı A23a, 30 yıl süren hareketsizlikten sonra yeniden kuzeye doğru hareket etmeye başladı.
Dünyanın En Büyük Buzdağı A23a Yeniden Hareket Ediyor

Dünyanın en büyük buzdağı A23a, yılın büyük bölümünde sıkışıp kaldığı bir girdaptan sonra yeniden hareket etmeye başladı. A23a, 3.800 km² (1.500 mil kare) alana sahip olup, Greater London’un iki katından fazla bir alana yayılıyor ve 400 metre kalınlığa sahip. 1986’da Antarktika’dan kopan bu devasa buzdağı, kısa süre içinde kıyının hemen dışında sıkışarak hareketsiz kaldı.

Buzdağının alt kısmı, Weddell Denizi‘nin tabanına takılarak burada 30 yılı aşkın bir süre sabit kaldı. 2020’de kuzeye doğru hareket etmeye başlayan A23a, bu yılın bahar aylarında, Güney Orkney Adaları yakınlarında dönen bir su sütununa yakalanarak yerinde dönmeye başlamıştı. Ancak Cuma günü, İngiltere Antarktika Araştırma Merkezi (BAS), buzdağının yeniden kuzeye doğru sürüklendiğini duyurdu.

Buzdağı A23a’nın Atlantik Okyanusu’na ulaşarak eriyeceği tahmin ediliyor.

BAS okyanus bilimcisi Dr. Andrew Meijers, A23a’nın tekrar hareket etmeye başlamasının heyecan verici olduğunu belirterek, “Uzun süre sıkışıp kaldıktan sonra bu devasa buzdağının hareket etmeye başlaması gerçekten dikkat çekici. Diğer büyük buzdağlarının Antarktika’dan ayrılmasından sonra aldıkları yolları takip edip etmeyeceğini görmek ilginç olacak” dedi.

A23a’nın sonunda Atlantik Okyanusu‘na ulaşarak daha sıcak sularla karşılaşacağı ve bu süreçte daha küçük buzdağlarına bölünüp eriyeceği tahmin ediliyor. BAS, buzdağlarının geçtiği sularda yarattığı ekosistem değişikliklerini araştırarak, bu devasa buzdağlarının bölgelerdeki biyolojik yaşamı nasıl etkilediğine dair daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor.

Araştırmacılar, A23a çevresindeki sulardan önemli veriler topladı.

Bir yıl önce, RRS Sir David Attenborough gemisinde görevli araştırmacılar, A23a çevresindeki sulardan veri topladı. Ekosistem biyokimyacısı Laura Taylor, “Bu devasa buzdağlarının geçtiği sularda besin maddeleri sağlayarak, verimsiz alanlarda bile canlı ekosistemler oluşturduğunu biliyoruz. Ancak, her buzdağının büyüklüğü ve kökeninin bu sürece nasıl etki ettiğini henüz bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BBC
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir