Yaşam

Dünyanın İlk Akciğer Kanseri Aşısının Faz Denemeleri Başladı: BT116, Türkiye Dahil 7 Ülkede Denenecek

BioNTech tarafından üretilen ve BNT116 adı verilen dünyanın en ilk akciğer kanseri aşısının faz denemeleri başladı.
akciğer kanseri

Prof. Dr. Uğur Şahin’in CEO’luğunu yaptığı Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech, daha önce ürettiği COVİD-19 aşısı ile gündem olmuştu.

BioNTech tarafından üretilen ve BNT116 adı verilen dünyanın en ilk akciğer kanseri aşısının faz denemeleri başladı. Aşı, ilk olarak aralarında Türkiye’nin de olduğu 7 ülkede denenecek.

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı ilk etapta 130 hastada denenecek.

Daha önce ürettiğini COVİD-19 aşısıyla gündeme gelen BioNTech şirketi, dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının faz çalışmalarının başladığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre faz çalışmaları, Türkiye, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya ve İspanya dahil olmak üzere 7 ülkede gerçekleşecek. Aşının ilk fazı toplam 130 hastada denenecek.

Geliştirilen aşı, akciğer kanserinde en çok görülen tür olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmek üzere üretildi. Aşıda tıpkı COVİD-19‘da olduğu gibi sentetik RNA moleküllerini insan hücrelerine transfer eden mRNA modeli kullanılacak. Bağışıklık sistemine tümör belirteçlerinin transferini sağlayacak olan aşı, vücudun kanser hücreleriyle savaşmasını sağlamayı hedefliyor.

Aşıyı ilk deneyen kişi açıklamalarda bulundu.

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı olan BNT116’yı ilk deneyen kişi 67 yaşındaki Janusz Racz oldu. 30 dakika boyunca beş dakika arayla altı ardışık enjeksiyon alan Racz, aşıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Janusz Racz, tıbbın böyle araştırmaları kabul etmesiyle ilerleyeceğini ve kendisi gibi bilim insanı olan kişilerin denemede yer almasının kendisine ilham verdiğini söyledi. Açıklamasında aşının kendisine çok faydalı olabileceğini söyleyen Racz,Bu benim için çok faydalı olacak, çünkü diğer hastalar için mevcut olmayan ve kanserden kurtulmama yardımcı olabilecek yeni bir metodoloji. Ayrıca, bu yeni metodoloji için kavram kanıtı sağlayabilecek ekibin bir parçası olabilirim ve dünya çapında ne kadar hızlı uygulanırsa, o kadar çok insan kurtulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EuroNews
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir