Gündem Haberleri

Elektrik Mühendisleri Odası: Elektrik Zamlarının Nedeni Özelleştirme ve Dağıtım Şirketleri

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammı inceledi.
elektrik

Elektrik Mühendisleri Odası, EPDK’nın elektriğe %38 oranında yaptığı zam hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, enerji üretim maliyetlerinde kayda değer bir artış olmadığı vurgulanarak, yapılan zammın %58.9 oranında artırılan dağıtım bedelinden kaynaklandığı ve bu artışın sorumlusunun dağıtım şirketleri olduğu belirtildi.

Konut abonelerine yüzde 38 zam yapılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni elektrik tarifesinde düşük kademede tüketimi olan konut abonelerine yüzde 38 oranında zam yapılacak. Açıklamada, enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle, nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken aboneleri için %38, tarımsal faaliyet aboneleri için %30, kamu ve özel hizmetler sektörü abonelerinin düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldığı belirtildi.

Enerji bedelinin, dağıtım bedelinin gerisinde kalması piyasada dengesiz yapılanmaya neden oluyor.

Faturanın en kritik kalemi olması gereken enerji bedelinin, dağıtım bedelinin çok gerisinde kalmasının piyasanın dengesiz bir şekilde yapılandığını gösterdiği belirtilen açıklamada;

“EPDK’nın, enerji üretim maliyetlerindeki artıştan bahsetmesi, zam için mantıklı bir gerekçe oluşturma çabasıdır. Enerji üretim maliyetlerinde ciddi bir artış yaşanmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. EPİAŞ’ın resmi bülteninden alınan son 12 aya ait aşağıdaki PTF/SMF grafiği de bu durumu teyit etmektedir. Ayrıca, dağıtım bedeline yüzde 58.9 oranında yapılan zam, artışın dağıtım bedeli kaynaklı olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, 50 kuruşun altında bir bedelle elde edilen birim elektrik enerjisinin tüketiciye 1.36 TL’ye ulaştırılması, hiçbir ekonomik gerçekle uyuşmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Özel sektör tarafından yürütülen elektrik dağıtım hizmetleri genel ekonomiyi zor duruma sokuyor.

Dağıtım şirketlerinin vatandaşlara elektrik enerjisini kaliteli, güvenli, kesintisiz ve uygun fiyatlı bir şekilde sunmaktan sorumlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Geldiğimiz noktada, özel sektör tarafından yürütülen elektrik dağıtım hizmetlerinin genel ekonomiyi zor duruma sokacak şekilde başarısız olduğunu görmekteyiz. Kamu tarafından yürütülmesi gereken bu hizmetin özelleştirilmesi, aşırı yüksek fiyatların yanı sıra kamu kaynaklarının özel sektöre sınırsızca aktarılmasına neden olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Kamulaştırma işlemlerini yürütecek bir “Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı” kurulmalıdır.

Açıklamada, her vatandaşın uygun fiyatlı, kaliteli ve güvenilir enerjiye erişiminin temel bir hak olduğuna dikkat çekilerek, “Özelleştirme için alınan dövize endeksli kredilerin kolay ödenebilmesi amacıyla dağıtım şirketlerine kaynak aktarımının yapıldığı bir Türkiye tablosu artık geride bırakılmalıdır. Kamu odaklı bir yaklaşımla; enerji sektöründe, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yapının oluşturulması mümkündür ve gereklidir.”

“Arz güvenliğini sağlamak ve toplam maliyeti düşürmek için özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgelerinin yeniden kamulaştırılması acilen gündeme alınmalıdır. Enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamak için zaman kaybedilmemelidir. Üretimden dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. Geçiş sürecinde ise, kamu kaynaklarının belirsiz bir şekilde özel sektöre aktarılması yerine, kamulaştırma işlemlerini yürütecek bir Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır” açıklamasında bulunuldu.

Kaynak: cumhuriyet.om

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir