Gündem Haberleri

TCMB: Enflasyon ve Dijitalleşme Kart Harcamalarını Artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek enflasyon ve dijitalleşmenin etkisiyle nakit taşımanın maliyetinin artmasının banka ve kredi kartlarının kullanımını artırdığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dijital kanalların yaygınlaşması ve artan enflasyon nedeniyle nakit taşımanın maliyetinin yükselmesinin, banka kartları ve kredi kartlarının kullanımını artırdığını açıkladı. 23 Eylül’de yayımlanan “Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Eğilimler” başlıklı raporda, özellikle kartların tüketicilere sunduğu nakit avans ve vadeli ödeme seçeneklerinin bu artışta önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.

Rapora göre, yüksek enflasyonun da etkisiyle kredi kartı harcamaları hem nominal hem de reel anlamda büyük ölçüde artış gösterdi. TCMB, bireylerin ödeme tercihlerinde nakit yerine kart kullanmayı tercih etmesinin, kartlı işlem bakiyelerindeki reel artışın başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Dijital ödeme yöntemleri ile kartlı harcama hacmi 12,8 trilyon TL’ye ulaştı.

Türkiye’de 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısının bulunduğu ve toplamda 125 milyon kredi kartı ile 191 milyon banka kartının kullanıldığına dikkat çekilen raporda, toplam kartlı harcama hacminin 12,8 trilyon TL’ye (yaklaşık 375 milyar dolar) ulaştığı ifade edildi. Kartlı kredi maliyetinin yanı sıra, ödeme yöntemlerindeki kullanım kolaylığı ve pandeminin hızlandırdığı temassız ödeme tercihinin yaygınlaşması da bu artışın diğer önemli faktörleri arasında yer alıyor.

Banka kartlarıyla yapılan harcamaların reel artışının kredi kartlarını geride bıraktığına vurgu yapılan raporda, 2015’ten bu yana kredi kartı harcamalarının reel olarak iki kat arttığı, banka kartı harcamalarının ise neredeyse üç katına çıktığı belirtildi.

Temassız ödeme işlemlerinde artış devam ediyor.

Temassız ödeme işlemlerindeki artışın da hız kesmeden devam ettiği vurgulanan rapora göre, 2015 yılında sadece 2 milyon olan aylık temassız ödeme sayısı, bugün her ay 1 milyardan fazla işlemle yeni bir seviyeye ulaştı. Raporda, COVID-19 salgınının bu süreçteki hızlandırıcı etkisi ve ödeme sistemlerindeki teknolojik gelişmelerin temassız ödemelerin yaygınlaşmasına katkıda bulunduğu da ifade edildi.

Kaynak: Hürriyet Daily News
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir