Gündem Haberleri

Fosil Yakıt Kullanımında Küresel Rekor Kırıldı

Küresel bir enerji raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde fosil yakıt kullanımı rekor seviyelere ulaştı.

Rapor, gelişmekte olan ülkelerin enerji talebi arttıkça kömür, gaz ve petrol bağımlılığının da arttığını gösteriyor. Enerji Enstitüsü’nün yıllık küresel enerji değerlendirmesine göre, 2023 yılında yenilenebilir enerji kullanımındaki rekor artışa rağmen fosil yakıt tüketimi de yükselmeye devam etti.

Enerji Enstitüsü başkanı Juliet Davenport, rekor düzeyde fosil yakıt tüketimi dahil olmak üzere “enerjiye aç dünyamızda yüksek seviyelerle dolu bir yılı daha” geride bıraktığımızı belirtti.

Umutlar boşa çıkabilir.

The Guardian’ın bildirdiğine göre bu bulgular, iklim bilimcilerin 2023’te küresel fosil yakıt ekonomisinin nihai bir düşüşten önce yıllık emisyonların zirve yaptığı yıl olarak kaydedileceği umutlarını boşa çıkarma riski taşıyor.

Enerji sektörünün küresel profesyonel kuruluşu olan Enerji Enstitüsü, gelişmiş ekonomilerde enerji endüstrisi emisyonlarının zirveye ulaşmış olabileceğini, ancak gelişmekte olan ekonomilerin kömür, gaz ve petrole olan bağımlılıklarını artırmaya devam ettiğini belirledi.

Rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisi çiftlikleri rekor seviyede temiz elektrik üretmesine rağmen, fosil yakıtlar geçen yıl dünya genelindeki birincil enerjinin yüzde 81,5’ini oluşturdu; bu oran önceki yılın yüzde 82’sine göre çok az bir düşüş gösterdi.

KPMG ve Kearney’deki danışmanlar tarafından hazırlanan rapor, rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin geçen yıl yüzde 13 oranında artarak 2023’te 4 bin 748 terawatt saatlik yeni bir rekora ulaştığını ortaya koydu. Bu artış, yüzde 2’lik bir artışla rekor seviyeye ulaşan ve daha fazla fosil yakıt kullanımına neden olan dünya genelindeki artan birincil enerji tüketimini karşılamak için yeterli olmadı.

Gelişmiş ekonomilerde, fosil yakıt talebi zirveye ulaştı.

İnceleme, 2024’te dünya genelinde gaz talebinin sabit kaldığını, kömür kullanımının yüzde 1,6 arttığını ve petrol talebinin yüzde 2 artarak ilk kez günlük 100 milyon varile ulaştığını ortaya koydu.

Enerji Enstitüsü’nün genel müdürü Nick Wayth, “Gelişmiş ekonomilerde fosil yakıt talebinin zirveye ulaştığına dair belirtiler görüyoruz; bu durum, ekonomik kalkınmanın ve yaşam standartlarındaki iyileşmenin fosil yakıt kullanımını desteklemeye devam ettiği gelişmekte olan ekonomilerle tezat oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Raporda, Hindistan’da fosil yakıt tüketiminin geçen yıl yüzde 8 arttığı ve bu artışın toplam enerji talebindeki artışla paralel olarak tüm enerji kullanımının yüzde 89’unu oluşturduğu belirtildi. Bu, Hindistan’ın ilk kez Avrupa ve Kuzey Amerika’nın toplamından daha fazla kömür kullandığı anlamına geliyor. Avrupa’da, talebin düşmesi ve yenilenebilir enerjinin büyümesiyle birlikte, fosil yakıtların birincil enerji kullanımındaki payı Sanayi Devrimi’nden bu yana ilk kez yüzde 70’in altına düştü.

Özellikle Avrupa’nın gaz talebi, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana azalmaya devam etti ve bu durum Avrupa’ya boru hattından gaz ithalatının düşmesine neden oldu. Rapora göre, genel gaz talebi, önceki yılki yüzde 13’lük düşüşün ardından 2023’te yüzde 7 daha azaldı.

Kaynak: diken.com

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir