Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir keşfe imza attı. Hastanede tedavi gören bir hastada, tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak gelişen siroz vakası, dünya tıbbında bir ilk olarak tanımlandı. Bu nadir vakaya “Giresun Sendromu” adı verildi.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, bu hastalığın dünyada daha önce tanımlanmadığını vurguladı. Dülger, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve ‘Giresun Sendromu’ adını verdik” dedi.
Organların ters yerleşimi nadir görülüyor.
Prof. Dr. Dülger, organların ters yerleşiminin çok nadir görüldüğünü, ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini belirtti. Bu durumun, siroz gelişimiyle birleştiğinde hastaların hayatını ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade eden Dülger, “Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.
Hastanın tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Dülger, “Hem kalp açısından hem de karaciğer açısından gereken tedavilerine başladık. Şu an hastamızın durumu iyi” dedi. Organların ters yerleşimi olan hastalarda, sirozun ilerlemesi durumunda karaciğer nakline ihtiyaç duyulabileceğini belirten Dülger, bu hastaların yaşam sürelerinin tedaviye bağlı olarak değiştiğini de ekledi.
“Giresun Sendromu”nun belirtileri;
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Gökhan Aydın, dünyada ilk kez karşılaşılan bu hastalık hakkında bilgi verdi. “Bu vaka, nadir hastalıklardan ziyade dünyada ilk kez görülen bir vaka. Hastamız nefes darlığı, karın bölgesinde sıvı toplanması ve halsizlik şikayetleriyle başvurdu. Yapılan tetkiklerde, tüm organlarının yer değiştirmiş olduğunu ve buna bağlı olarak siroz geliştiğini fark ettik” dedi.
Dr. Aydın, literatürde benzer bir vakaya rastlanmadığını belirterek, “Biz tedavi sürecinde sadece kendi görüşlerimize değil, dünya genelindeki diğer hekimlerin deneyimlerine de bakıyoruz. Ancak bu vakaya benzer bir durumla karşılaşmadığımız için Prof. Dr. Dülger’in önderliğinde vakayı tıp literatürüne kazandırdık” ifadelerini kullandı.
Giresun Sendromu literatüre girdi.
Dünyada ilk kez tanımlanan “Giresun Sendromu”, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin uluslararası tıp literatürüne kazandırdığı bir başarı olarak tıp dünyasında yankı uyandırdı. Bu vaka, organların ters yerleşimi ile sirozun birleşmesi üzerine yapılan önemli bir keşfi temsil ediyor.
Kaynak: TRT Haber