Gündem Haberleri

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) Göre, Güneş Enerjisi, Küresel Elektrik Talebini Karşılayacak

Küresel elektrik talebi, son yirmi yılın en hızlı yükselişini yaşıyor, ancak Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, güneş enerjisi 2024 ve 2025 yıllarında bu talep artışının yarısını karşılayacak.
güneş enerjisi (Küresel elektrik)

Son yirmi yılda en hızlı artışını yaşayan küresel elektrik talebi, bu artışı karşılamak için güneş enerjisinin önemli bir rol oynayacağı bir döneme giriyor. Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) yeni yayımladığı rapora göre, 2024 ve 2025 yıllarında küresel elektrik talebindeki artışın yarısını güneş enerjisi karşılayacak.

Rapora göre, küresel elektrik talebi 2023’te yüzde 2,5 oranında arttıktan sonra, 2024’te yaklaşık yüzde 4 oranında artış gösterecek. Bu, 2007’den bu yana görülen en yüksek yıllık büyüme oranı olacak. Küresel elektrik tüketimindeki bu artışın 2025 yılında da yaklaşık yüzde 4 oranında devam etmesi bekleniyor.

Küresel elektrik arzının 2025 yılında yüzde 35 olması bekleniyor.

Buna karşılık, yenilenebilir enerji kaynaklarının bu yıl ve önümüzdeki yıl hızla büyümesi ve küresel elektrik arzındaki paylarının 2023’te yüzde 30’dan 2025’te yüzde 35’e çıkması bekleniyor. Ayrıca, 2025’te yenilenebilir enerji kaynaklarının ürettiği elektrik miktarının, dünya genelinde ilk kez kömürden üretilen miktarı aşacağı vurgulanıyor. Bu durum, güneş ve rüzgar enerjisinin önemini daha da artırıyor. Gelen bilgilere göre, güneş enerjisinin 2024 ve 2025 yıllarında küresel elektrik talep artışının yaklaşık yarısını tek başına karşılayacağı öngörülüyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin ise birlikte bu artışın yüzde 75’ini karşılayabileceği ifade ediliyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlı artışına rağmen, küresel elektrik üretiminde kömürün payı hemen düşmeyecek. Özellikle Çin ve Hindistan’daki yüksek talep artışı, kömür kullanımını sabit tutuyor. Bu durum, küresel elektrik sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonlarının stabil kalmasına neden oluyor. 2024’te hafif bir artış, 2025’te ise bir azalma bekleniyor. Ayrıca, Çin’deki hidroelektrik üretiminin güçlü bir şekilde toparlanması, kömürle çalışan elektrik üretimini sınırlayarak bu yıl küresel elektrik sektörü emisyonlarında hafif bir düşüşe yol açabilir.

Sıcaklık artışları, elektrik tüketimini artırıyor.

Hindistan’da bu yıl elektrik talebinin, güçlü ekonomik faaliyetler ve yoğun sıcak hava dalgaları nedeniyle yüzde 8 oranında artması öngörülüyor. Çin’de ise çeşitli sanayi sektörlerindeki canlılık nedeniyle talep artışı yüzde 6’nın üzerine çıkacak. İklim değişikliği kaynaklı sıcaklık artışları da elektrik tüketimini doğal olarak artırıyor.

ABD’deki elektrik talebi, 2023’teki düşüşün ardından 2024’te yüzde 3 oranında yeniden yükselecek. Bu toparlanma, sürekli ekonomik büyüme, artan soğutma gereksinimi ve genişleyen veri merkezi sektörü ile desteklenecek. Avrupa Birliği’nde ise enerji krizinin ardından elektrik talebinin yüzde 1.7 oranında artması bekleniyor.

Kaynak: Donanım Haber

 

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir