Uzay

Güneş Sisteminde Denizi Olan Bir Başka Gök Cismi: Titan

Bilim insanlarına göre, Güneş sisteminde aktif denizleri, gölleri, nehirleri ve okyanusları olan gezegen yalnızca Dünya değil.

Uzayda yaklaşık 880 milyon mil uzaklıktaki Satürn’ün en büyük uydusu Titan da buharlaşan, puslu atmosferinde bulutlar oluşturan ve yağmur yağan yüzey sıvısıyla dolu.

Görünüşte benzer olan bu hidrolojiye rağmen, iki gezegen daha farklı olamazdı: Titan’ın okyanusları sudan değil metan ve etandan oluşuyor. İnsanlar bu kimyasalları gaz olarak düşünme eğiliminde olsalar da, bu süper soğuk uyduda sıvı gibi davranırlar, tıpkı Dünya’daki benzin gibi.

Bu sıvılar, Dünya’daki su gibi.

NASA’nın Cassini uzay aracı 2017’de görevi sona ermeden önce Titan’da 620.000 mil kareden fazla göl ve okyanus haritalamasına rağmen, bu yabancı denizlerin nasıl davrandığı büyük ölçüde gizemini koruyor.

Ancak Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu sıvıların gerçekten de tıpkı Dünya’da suyun yaptığı gibi Titan’ın kıyı şeridinde dalgalanabileceğini, kabarabileceğini ve şişebileceğini öne sürüyor.

Denizler ayna gibi pürüzsüz.

Çalışmanın başyazarı ve jeolog Rose Palermo, Titan’ın okyanuslarının durgun mu yoksa dalgalı mı olduğunun 15 yılı aşkın bir süredir tartışıldığını söylüyor.

Palermo, yaptığı açıklamada, “Dalgalar için kanıt görmeye çalışan bazı insanlar hiç görmedi ve ‘Bu denizler ayna gibi pürüzsüz’ diğerleri ise sıvı yüzeyinde bazı pürüzler gördüklerini ancak buna dalgaların neden olup olmadığından emin olmadıklarını söylediler.”

Erozyonun muhtemel kaynağı dalgalar.

Çoğunluğu MIT jeologlarından oluşan bir ekip, Dünya’da meydana gelen farklı erozyon mekanizmalarını simüle etmek için bilgisayar modelleri kullanarak, Cassini’nin radar görüntülerinde görülen kıyı şekillerini oluşturan erozyonun muhtemel kaynağının dalgalar olduğunu buldu.

Eğer Titan’ın okyanusları dalgalar sergiliyorsa, bu bilim insanlarına ayın iklimi hakkında fikir verebilir. Daha sonra bu dünyadaki rüzgârın gücünü tahmin etmeye başlayabilir ve genellikle hangi yönden estiğini çıkarabilirler.

Nasa, bu görevi öncelik edindi.


Araştırmanın yazarlarından Taylor Perron yaptığı açıklamada, “Titan’ın denizlerinden birinin kenarında durabilseydik, sıvı metan ve etan dalgalarının kıyıya vurduğunu ve fırtınalar sırasında kıyılara çarptığını görebilirdik” dedi.

Titan’ın sıvılarının dalgalar halinde hareket ettiğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlayabilmek için bilim insanlarının eninde sonunda bu hareketliliği doğrudan görmeleri gerekiyor. Bu da önümüzdeki on yıl içinde, NASA’nın helikopter benzeri robotik uzay aracı Dragonfly 2034 yılında keşif için Ay’a ulaştığında mümkün olabilir. 3,35 milyar dolarlık görevin 2028 yılında başlaması planlanıyor.

NASA bu görevi bir öncelik haline getirdi çünkü Titan’ın buzlu kumulları yaşamın potansiyel olarak ortaya çıkması için gerekli organik bileşenlere sahip gibi görünüyor.

Kaynak: mashable.com

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir