İsveç’in başkenti Stockholm, su üzerinde adeta süzülerek ilerleyen dünyanın ilk uçan feribotu Candela P-12’ye ev sahipliği yapmaya başladı. İsveçli girişim Candela tarafından geliştirilen ve tamamen elektrikli olan bu hidrofil feribot, çevreci deniz ulaşımı için çığır açıyor. “Nova” olarak adlandırılan ilk P-12 feribotu, geçtiğimiz Salı günü Stockholm Belediye Binası’na 15 kilometrelik bir yolculukla ulaştı ve yalnızca 30 dakika süren bu sefer, karayolu veya toplu taşımayla yapılan yolculuğun yaklaşık yarısı kadar bir zaman aldı.
Candela P-12, hidrofiller sayesinde suyun üstünde dengeli bir şekilde ilerliyor ve bilgisayar kontrollü sistemleri sayesinde sarsıntısız bir yolculuk sunuyor. Bu hidrofil teknolojisi, geleneksel deniz araçlarına göre yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyor; böylece daha küçük bataryalarla daha uzun mesafeler kat edilmesine olanak tanıyor. Candela’nın kurucusu ve CEO’su Gustav Hasselskog, gemilerin son yüzyılda büyük bir değişim göstermediğini ve artık çevre dostu bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Hasselskog, yeni feribotları ile gemilerin verimsizliğini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Candela P-12, 252 kWh bataryasıyla 100 kilometre menzile ulaşıyor.
252 kWh bataryası sayesinde 100 kilometre menzile ulaşan P-12, maksimum 55 km/s hıza çıkabiliyor. Yüksek verimlilik sağlayan bu feribot, iskelelerde bulunan standart şarj cihazlarından hızlıca şarj edilebiliyor ve bu sayede kesintisiz bir şekilde çalışabiliyor. Şu anda dünya genelinde en hızlı elektrikli feribot olan P-12, saatte ortalama 46 kilometre hızla ilerleyerek dizel motorlu V sınıfı feribotlardan çok daha hızlı bir seyahat sağlıyor.
Candela, Stockholm’de fosil yakıt kullanan toplu taşıma gemilerine alternatif sunuyor.
Stockholm’deki yaklaşık 70 toplu taşıma gemisinin, şehirdeki otobüs ve trenlerin fosil yakıt kullanımını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Candela, çevreye duyarlı bu yeni feribot ile su taşımacılığında bir devrim yaratmayı amaçlıyor. Üstelik Candela’nın bu yenilikçi yaklaşımı, Suudi Arabistan, Yeni Zelanda ve Almanya gibi birçok ülkeden gelen siparişlerle daha geniş coğrafyalara taşınmaya hazırlanıyor.
Kaynak: DonanımHaber