Ekonomi Haberleri

IMF Türkiye ile 4. Madde Konsültasyonunu Tamamladı: Ekonomik Politikalardaki Kararlı Değişim Vurgulandı

IMF, Türkiye ile 27 Eylül'de tamamlanan 4. Madde Konsültasyonu'nda, Türkiye’nin son bir yılda uyguladığı kararlı ekonomik politika değişikliklerinin genel duruşu sıkılaştırdığını belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ile yapılan 4. Madde Konsültasyonu’nun 27 Eylül 2024 tarihinde tamamlandığını duyurdu. IMF açıklamasında, Türkiye’nin son bir yılda uyguladığı kararlı ekonomik politika değişimlerinin ülkenin genel politika duruşunu sıkılaştırdığına dikkat çekti. Açıklamada, vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği ve daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın kredibiliteyi güçlendirdiği vurgulandı. Ayrıca, bu politika dönüşümünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı belirtildi.

IMF, sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturduğunu ve bu durumun manşet enflasyonun düşmesine katkı sağladığını açıkladı. Aynı zamanda, yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası cinsinden varlıklara yönelmesiyle piyasa duyarlılığının keskin şekilde iyileştiği kaydedildi. Düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatı gibi etkenlerin, hem brüt hem de net rezerv pozisyonunu büyük ölçüde iyileştirerek cari hesabı güçlendirdiği ifade edildi.

IMF, finansal istikrar için teyakkuz ve reformların önemine dikkat çekti.

IMF

IMF, Türkiye’de enflasyonun kademeli politika ayarlamaları çerçevesinde daha da düşmesinin beklendiğini belirtti. Bununla birlikte, enflasyonla mücadelede karşı karşıya kalınan riskler arasında daha güçlü ücret ve fiyat baskıları, sermaye akışlarının tersine dönme riski, yükselen küresel enerji fiyatları ve jeopolitik gerilimler yer aldı.

IMF’nin açıklamasında, enflasyonla mücadeleyi desteklemek için mali konsolidasyon önerisinde bulunuldu. Ücretlerin enflasyon beklentileri doğrultusunda belirlenmesinin enflasyonu önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olacağına işaret edilen açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme çabalarında gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya hazır olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, finansal istikrarı korumak için teyakkuzun ve reformların önemine dikkat çekildi.

IMF, işsizlik oranının 2029’da yüzde 9,2 seviyesine düşeceğini tahmin ediyor.

IMF

IMF’nin ekonomik tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3, 2025’te yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği ve enflasyonun 2025’te yüzde 24’e düşmesinin öngörüldüğü kaydedildi. Cari açığın 2029’da yüzde 1,9’a gerileyeceği tahmin edilirken, işsizlik oranının ise 2029’da yüzde 9,2 seviyesine düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Ekonomim
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir