Uzay

İnfografikler Hiç Duymadığınız Gezegenleri Ortaya Çıkarıyor

Uzay meraklısı, yazar ve grafik sanatçısı olan Martin Vargic, yaklaşık 1600 ötegezegeni gösteren iki yeni infografik poster hazırladı.

Martin Vargic Slovakyalı bir uzay meraklısı, yazar ve grafik sanatçısı. Farklı tür ve boyutlarda yaklaşık 1600 ötegezegeni gösteren iki yeni infografik poster hazırladı. Bunlardan birinin adı Buzlu ve Kayalık Dünyalar, diğerinin adı ise Dış Gezegen Hayvanat Bahçesi.

Vargic kendini bildi bileli astronomi ve uzayla ilgileniyor. Işık kirliliğinin yoğun olduğu bir bölgede yaşamasına rağmen 10 yaşındayken ailesinin teleskopunu kullanarak Ay kraterlerini, Jüpiter’in uydularını ve Venüs’ün evrelerini izlemiş.

2015 yılında infografiklerin ilk versiyonlarını oluşturdu.

Universe Today’e konuşan Vargic, “Açık bir gökyüzü ve Samanyolu’nu görebildiğim nadir zamanlarda yıldızların çokluğu karşısında hayrete düşüyordum” dedi.

2015 yılında astronomi, kozmoloji, uzay araştırmaları ve fizik kitaplarını yuttu ve sonunda bu iddialı infografiklerin ilk versiyonlarını oluşturdu. Vargic, üç yıllık bir çalışmanın ardından 2019 yılında evren, astronomi ve uzay araştırmaları üzerine “Curious Cosmic Compendium” adlı görsel bir kitap yayınladı.

İki yeni ötegezegen infografik posteri ortaya çıktı.

Universe Today’e konuşan Vargic, “Compendium’da 10 sayfa yalnızca dış gezegenlere ayrıldı ve sıcaklıkları kahverengi cücelere ve kırmızı cüce yıldızlara geçene kadar sayfa sayfa arttı” dedi. Tüm bu çalışmalar sonucunda bu iki yeni ötegezegen infografik posteri ortaya çıktı.

Vargic web sitesinde şu açıklamayı yapıyor: “Bilimsel modeller ve güncel bilgiler yardımıyla bu poster, yıldızlarından aldıkları ısı miktarına göre düzenlenmiş, göreceli boyutlarını karşılaştıran ve nasıl görünebileceklerine dair bir pencere sunan, şimdiye kadar keşfettiğimiz tüm farklı türlerdeki 1100’den fazla bilinen dış gezegeni sanatsal olarak görselleştirmeye çalışıyor.”

Poster, ötegezegenleri tüm biçimleriyle gösteriyor.

Poster, tüm tuhaf ve harika biçimleriyle ötegezegenleri gösteriyor. Bilinen en eski ötegezegen olan PSR-B1620-26b’yi gösteriyor. Ayrıca, yıldızına o kadar yakın ki yumurta şekline dönüşmüş kavurucu sıcak bir gaz devi olan WASP-12b’yi de gösteriyor.

Vargic, Universe Today’e “Her iki infografiği tamamlamak yaklaşık 6-7 ay sürdü. Gezegen dokularını oluştururken ve gezegenleri tek tek render ederken her ikisi üzerinde de aynı anda çalıştım.” açıklamasında bulunuyor.

Vargic, mevcut ötegezegen çizimlerini kaynak olarak kullandı.

Vargic, “Her iki ötegezegen infografiği için veriler üç halka açık ötegezegen veritabanından, The Extrasolar Planet Encyclopaedia, NASA Exoplanet Archive ve ExoKyoto’dan toplandı.” Gaz devi ötegezegenlerin renkleri Sudarsky Ölçeği’ne dayanıyor. Bu ölçek gezegenlerin atmosferlerindeki çeşitli kimyasalları ve sıcaklıkları dikkate alıyor. Vargic ayrıca mevcut ötegezegen çizimlerini de kaynak olarak kullandı.

Martin’in infografiklerinin yüksek çözünürlüklü versiyonları da dahil olmak üzere çalışmalarını halcyonmaps.com adresinde görebilirsiniz.

Kaynak: sciencealert.com 

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir