Meta kullanıcıları, Facebook ve Instagram gibi platformlarda paylaşımlarına otomatik olarak eklenen ‘Yapay Zeka ile Yapıldı’ etiketlerinden rahatsızlık duyuyor. Tamamen veya büyük ölçüde insan yapımı olan içeriklerin bile bu etiketi alması, kullanıcılar arasında tepkiye yol açtı.
Sanatçılar, Instagram’da isyan bayrağını çekti.
Bir cosplay sanatçısı, projelerinin fotoğrafını paylaşırken, görüntünün fotoğrafçı tarafından renk düzenlemesi yapıldığını belirtti. Ayrıca Instagramdaki fotoğraflardan ‘Yapay Zeka ile Yapıldı’ etiketini kaldırmanın bir yolu olmadığını ifade etti. Piksel tabanlı dijital görsellerini elle oluşturan bir sanatçı da, çalışmalarının haksız yere etiketlendiğini belirtti. Bu durum, birçok dijital sanatçının tepkisini çekti.
Bazı kullanıcılar, bu etiketin Adobe’nin GenAI araçlarını kullanmaları nedeniyle ortaya çıktığını düşünüyor. Adobe Community’de bir kullanıcı, ‘Meta, Gen Fill’i Kullanırsanız Görselleri “Yapay Zeka ile Yapıldı” Olarak Etiketliyor’ başlıklı bir gönderi paylaşarak durumu gündeme getirdi.
Meta’dan yapay zeka etiketiyle ilgili bir açıklama gelmişti.
Meta, Instagram ve Facebook kullanıcıların içeriklerini yapay zeka ile yapılmış olarak etiketleme seçeneği sunarken, GenAI teknolojilerinin ilerlemesi nedeniyle daha fazla gönderiyi kendi taraflarından yapay zeka destekli olarak sınıflandıracaklarını belirtmişti. Şirket blogunda yer alan açıklamada, “Yapay Zeka ile Yapıldı” etiketlerinin, AI ile oluşturulmuş video, ses ve görüntülerde endüstri tarafından paylaşılan sinyallerin tespitine veya kullanıcıların kendilerinin beyanlarına dayandığını ifade etmişti.
Otomatik etiketleme sistemi tartışma konusu
‘Yapay Zeka ile Yapıldı’ etiketlerinin gönderilere otomatik olarak eklenmesinin yeni bir özellik mi, varsayılan olarak bir geçiş anahtarı mı yoksa bir aksaklık mı olduğu henüz net değil. Kullanıcılar, bu konuda daha fazla şeffaflık talep ediyor. Meta’nın bu etiketi nasıl kullandığı ve kullanıcı geri bildirimlerine nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor.
Kaynak: TheHindu