Cardiff Üniversitesi, Japonya iPS Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi (CiRA) ve Osaka Üniversitesi’nden bilim insanları, ileri derecede görme bozukluğu olan dört hastanın korneasına “indüklenmiş pluripotent kök hücreler” (iPS) nakli yaparak dikkat çekici bir gelişme sağladı. Nakledilen bu yapay kök hücrelerle, üç hastanın görme yetisinde 1 yılı aşkın süredir belirgin iyileşmeler gözlemlendi.
Son hastada da kısa süreli iyileşme belirtileri kaydedilmesine rağmen bu ilerleme uzun süreli olmadı. Araştırma ekibi, şimdiye kadar hastalarda yan etki görülmediğini ve tedavi yönteminin daha geniş bir hasta grubunda test edilerek etkilerinin doğrulanması gerektiğini belirtti. Bu çalışmanın sonuçları, saygın tıp dergisi The Lancet’te yayımlandı.
Embriyonik özellik kazanan iPS hücreleri görme bozukluğu tedavisinde çığır açıyor.
ABD merkezli Mayo Clinic’in açıklamasına göre, iPS kök hücreleri, normal hücrelerin genetik yapısını değiştirilerek embriyonik kök hücre özellikleri kazanması ile elde ediliyor. Bu hücreler, vücuttaki hemen her dokuya dönüşebilme kapasitesine sahip olup, hastalıklı organların tedavisinde büyük umut vadediyor.
iPS hücreleri ile ilk klinik testler 2014’te Riken Enstitüsü’nde yapıldı.
iPS kök hücreleri, 2012 Nobel Tıp Ödülü sahibi Japon bilim insanı Şinya Yamanaka tarafından Kyoto Üniversitesi’nde geliştirildi. Bu hücrelerle ilk klinik testler 2014’te Japonya’daki Riken Enstitüsü’nde yapıldı; burada üretilen sağlıklı retina dokusu bir hastaya nakledildi. O tarihten bu yana, iPS’ler Parkinson, kalp hastalıkları, ilik nakli ve omurilik onarımı gibi birçok alanda tedavi amaçlı kullanılarak kök hücre araştırmalarında çığır açtı.
Kaynak: AA