Siyaset Haberleri

İran Reformu Seçti: Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yarışı reformist aday Mesud Pezeşkiyan kazandı.

Ülkesinin standartlarına göre ılımlı bir isim olan İran‘ın seçilmiş cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Batılı güçlerle diyalog kurma sözü verdi ancak ülkesinin Şii teokrasisinde radikal değişiklikler istemiyor.

Kalp cerrahı ve uzun yıllar milletvekilliği yapmış olan bu kişi bunu kanıtlamak için 1979 İslam Devrimi’nin lideri merhum Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin türbesine giderek ülkedeki son seçimlerde kazandığı zaferi kutladı.
Uluslararası siyaset uzmanı ve Brüksel Özgür Üniversitesi profesörü Majid Golpour, Ayetullah’a saygılarını sunma kararının açık bir sinyal olduğunu söylüyor.

Sonuçlar açıklanır açıklanmaz, kamuoyuna açıklama yapmak için seçtiği yer Ayetullah Humeyni’nin türbesi oldu.

Golpour, “Sonuçlar açıklanır açıklanmaz, kamuoyuna açıklama yapmak için seçtiği ilk yer Ayetullah Humeyni’nin türbesi oldu” diyor. “Yani şu anda bundan daha muhafazakar olunamaz.”

Akademisyen, Pezeşkiyan’ın gözünü kısa vadeli bir ajandaya diktiğini ve bunun için de “İran İslam Cumhuriyeti ile pek iyi geçinemeyenlerle çalışmasına olanak tanıyacak ama aynı zamanda mevcut krizden çıkış yolu olabilecek bazı reform ve değişiklikleri kabul etmeye” hazır olduğunu söylüyor.

Pezeshkian, Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın baskısı altında kalan bir hükümeti yönetmek zorunda kalacak.

Yeni cumhurbaşkanının, Mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybederek erken seçimleri tetikleyen merhum Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’nin yerine geçmeye layık olduğunu kanıtlaması gerekecek. Raisi, mevcut Ayetullah Ali Hamaney’in himayesinde ve potansiyel bir halefi olarak görülüyordu.

Pezeshkian, Batı’nın rejimin birden fazla nükleer silah üretmeye yetecek kadar silah kalitesinde uranyum zenginleştireceğine dair korkularının ortasında, Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın baskısı altında kalan ve hala büyük ölçüde sertlik yanlılarının hakim olduğu bir hükümeti yönetmek zorunda kalacak.

İslam Cumhuriyeti’nin atom bombası fabrikasına sahip olmasına bir adım kaldı.

Rejimin zenginleştirilmiş uranyum programını engellemeyi amaçlayan 2015 anlaşması, Donald Trump’ın 2018’de anlaşmadan çekilmesinden bu yana durmuş durumda ve Birleşmiş Milletler’e göre İran’ın zenginleştirilmiş uranyum rezervleri şu anda üzerinde anlaşılan sınırın 20 katından fazla. AB, “İran’ın asla bir nükleer silah geliştirmemesi ya da edinmemesi gerektiği” yönündeki net kararlılığını yineledi. BM yaptırımlarının uygulanmasının yanı sıra blok, İran’ın nükleer yayılma faaliyetlerine karşılık olarak kendi kısıtlayıcı tedbirlerini de uygulamaya koydu.

Profesör Golpour, “İslam Cumhuriyeti’nin atom bombası fabrikasına sahip olmasına bir adım kaldı” diyor ve ekliyor:
“Avrupa çeşitli dosyalarını Amerika Birleşik Devletleri ve elbette Orta Doğu bölgesindeki ana oyuncular olan Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, İsrail ve bu meselelerin çözümünde kendi çıkarları olan Arap ülkeleriyle işbirliği içinde hazırlamalıdır.”

AB, sayısız insan hakları ihlalleri nedeniyle İran’a karşı yaptırımlar uyguluyor.

Kampanya sırasında İranlı başkan adayları Trump’ın Kasım ayındaki ABD seçimlerini kazanması halinde olası senaryoları tartıştılar. Tahran, Biden yönetimiyle dolaylı görüşmelerde bulundu ancak ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik net bir adım atılmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı son İran seçimlerini “ne özgür ne de adil” olarak nitelendirdi ve “önemli sayıda İranlının seçime katılmamayı tercih ettiğini” kaydetti.

AB, sayısız insan hakları ihlalleri nedeniyle İran’a karşı yaptırımlar uyguluyor. Blok, 2022 yılında başörtüsü taktığı için tutuklanan genç Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü ve kitlesel siyasi protestoların bastırılmasının ardından son iki yılda 10 paket kabul etti.

Başörtüsü yasasında esneklik sözü.

Seçilmiş cumhurbaşkanı başörtüsü yasasının uygulanmasında daha fazla esneklik sözü verdi ancak Golpour AB’nin bu alanda daha fazlasını talep etmesi gerektiğini söylüyor. “Bence talep edilmesi gereken en temel şey, bugün gördüğümüz ve çeşitli Avrupa kurumları tarafından raporlarda açıklanan tüm bireysel, medeni ve kolektif hak ihlallerine ilişkin şeffaf bir diyalogdur. Bu anlamda, Avrupa Parlamentosu ile İslam Meclisi arasındaki ilişkilerin yeniden başlaması, bu özgürlük alanlarının açılması koşuluna bağlı olmalıdır.”

İran, İsrail’in Lübnan’daki diplomatik evlerinden birine saldırmasının ardından İsrail’e ilk saldırısını gerçekleştirdi.

İran, İsrail’in Lübnan’daki diplomatik evlerinden birine saldırmasının ardından Nisan ayında İsrail’e ilk doğrudan saldırısını gerçekleştirdi. Ayrıca Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husi isyancıları gibi Tahran rejimi tarafından silahlandırılan milis gruplar da Gazze’deki çatışmalara dahil oldu ve İsrail’e misilleme olarak saldırılarını arttırdı.

Golpour, “Bölgesel oyunculardan terörizmin yıkıcı faaliyetlerini değerlendirmelerini ve bölgesel savaşın odağındaki terörist grupları listelemelerini isteyebiliriz” dedi. “Bu programa Avrupa’nın öncülük etmesi gerektiğine inanıyorum.”

Kaynak: euronews.com

 

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir