Uzmanlar, trafik yoğunluğu ve fosil yakıt kullanımının hava kirliliğine katkıda bulunan başlıca unsurlar olduğunu belirtiyor. Hava kirliliği, akciğer kanserinin önde gelen nedenlerinden biri. Erkeklerde yüksek akciğer kanseri oranlarıyla dikkat çeken Türkiye’de 2023 yılında yaklaşık 41.000 kişiye akciğer kanseri teşhisi konuldu. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Çağlar Çuhadaroğlu, “Sigara akciğer kanserinin en önemli nedeni olmaya devam etse de, hava kirliliğinin de önemli bir etken olduğu giderek daha fazla kabul görmektedir” dedi.
“İstanbul’un Yenibosna ilçesinde hava kirliliği yüzde 69,54 gibi şaşırtıcı bir oranda arttı. Yoğun trafik ve fosil yakıtlara bağımlılık bu kirliliğin başlıca nedenleridir.” Çuhadaroğlu, endüstriyel faaliyetlerden ve trafikten kaynaklanan partikül maddenin, solunum yollarına girebilen ve hücre hasarı ve iltihaplanmaya neden olabilen ince partiküller nedeniyle uzun vadeli hasar ve akciğer kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını vurguladı.
Hava kirliliği her yıl 7 milyon erken ölüme neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hava kirliliği her yıl dünya çapında yaklaşık 7 milyon erken ölüme neden olmakta ve bu ölümlerin önemli bir kısmı akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Türk Toraks Derneği Çalışma Grubu Başkanı Tuncay Göksel, “Akciğer kanseri vakalarında Çin yılda 1,6 milyon yeni vaka ile dünya birincisi, ABD ise 226.000 yeni vaka ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, erkeklerde akciğer kanseri oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer almaktadır ve vakaların yüzde 85’i hala sigara kullanımına bağlıdır.”
Türkiye’de akciğer kanseri teşhisi konulan kişilerin 34.000’i erkek, 7.000’i ise kadın.
“Sigarayı bırakmak ve evlerde ve işyerlerinde hava kalitesini iyileştirmek çok önemli önleyici tedbirlerdir” dedi. Konuyla ilgili bir gelişme de İstanbul Belediyesi’nin İstanbul İtfaiyesi Temiz Hava Solunum Cihazı Test ve Bakım Merkezi’ni hizmete açması oldu. Açılış töreninde konuşan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, itfaiyecilerin hayatını koruyan ekipmanların bakımının önemini vurguladı. İmamoğlu, “İtfaiye hizmetlerimizin kalitesi, cihaz ve ekipmanlarının tüm testlerden geçmesini sağlayarak artacaktır” dedi.
450 barlık solunum tüpü hidrostatik test makinesinin de yer aldığı yeni binada, merkez her beş yılda bir solunum tüplerini hidrostatik teste tabi tutacak, etiketleyecek ve testten geçemeyenleri sökecek. Test ve onarım faaliyetlerinin yanı sıra merkezde bir yıkama odası ve bir tüp test odası da bulunuyor. Yıkama odasında itfaiye istasyonlarından gelen kirli ve kullanılmış maskeler dezenfekte edilerek test cihazında kontrol edilecek. Tüm müdahalelere rağmen testten geçemeyen ekipmanlar kullanımdan kaldırılacak ve kayıt altına alınacak.
Kaynak: Hürriyet Daily News