FinalSpark adlı İsviçreli biyo-bilişim girişimi, 16 insan beyni organoidine uzaktan erişim sağlayan çevrimiçi bir platform olan Neuroplatform’u başlattı. Bu platform, dünyanın ilk çevrimiçi biyoişlemci platformu olarak tanımlanmaktadır, çünkü “in vitro” biyolojik nöronlara erişim sağlıyor.
Geleneksel işlemcilere oldukça benzeyen bu biyoişlemciler, bilgiyi öğrenip işleyebilirler, ancak bunu yaparken bir milyon kat daha az güç tüketirler.
Biyoişlemcilerin enerji verimliliği ve Neuroplatform’un inovasyonu:
GPT-3 gibi tek bir dil modelini eğitmek için yaklaşık 10GWh enerji gerektiğini göz önüne aldığımızda, bu tür biyoişlemcilerin özellikle enerji tüketimi açısından büyük faydalar sağlayabileceği düşünülmekte. Neuroplatform’un çalışması, donanım, yazılım ve biyolojinin bir kombinasyonunu kullanan “wetware” olarak adlandırılan bir mimariye dayanmaktadır.
Neuroplatform’un sunduğu temel yenilik, canlı doku organoidlerini içeren dört Çoklu Elektrot Dizisinin (MEA) kullanılmasıdır. Her bir MEA, sekiz elektrotla birbirine bağlanmış dört organoidi barındırırken, bu organoidler hem uyarılmak hem de kaydedilmek için kullanılıyor. Veriler ise 30 kHz örnekleme frekansına ve 16 bit çözünürlüğe sahip dijital analog dönüştürücüler aracılığıyla iletilmektedir.
Tüm bunlar, MEA’ları desteklemek için mikroakışkan yaşam destek sistemleri ve görüntüleme amaçlı kameralar tarafından desteklenmektedir.
Biyoişlemci organoidlerinin ömrü yaklaşık 100 gün.
FinalSpark, biyoişlem alanındaki araştırma ve gelişmeleri teşvik etmek için dokuz kuruma platformlarını açtı. Bu kurumlarla iş birliği yaparak dünyanın ilk kullanılabilir biyoişlemcisinin geliştirilmesi hedeflenmekte. Ancak, firmanın biyoişlemcilerini oluşturan nöral yapıların ömrü şimdilik sınırlıdır. Firma, ilk denemelerde birkaç saatlik ömür elde etmişken, yapılan iyileştirmelerle bu sürenin 100 güne kadar çıkarıldığını belirtmekte.