Gündem Haberleri

İzmir Körfezi Alarm Veriyor: Mikrobiyal Denge Bozuldu

Uzmanlar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sorunlarının kısa vadede çözülmesinin zor olduğunu belirtiyor.

İzmir‘in Bayraklı ilçesi Turan Sahili’nde 20 Ağustos’ta ortaya çıkan balık ölümleri ve kötü koku sorunu, kentte endişe yarattı. Körfezdeki kirlilik nedeniyle artan balık ölümleri ve yayılan kötü kokunun nedenlerini tespit etmek ve bu durumu önlemek için çalışmalar sürdürülüyor. Son günlerde hava sıcaklıklarının düşmesi ve rüzgarın etkisiyle su sirkülasyonunun artmasıyla birlikte balık ölümleri azalırken, kötü koku Karşıyaka ve Bayraklı sahillerinin bazı noktalarında devam ediyor.

Uzmanlar, İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununu çözmenin kısa vadede mümkün olmadığını belirtiyor ve halkın bu çalışmalara destek vermesinin önemine dikkat çekiyor.

“Körfez sinyaller veriyordu.”

İzmir Körfezi

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Ersoy Ömeroğlu, İzmir Körfezi ile ilgili uzun yıllardır çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ömeroğlu, doğanın insanlara çeşitli sinyaller verdiğini ve bu sinyallerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Körfezde daha önceden deniz suyunda gözlemlenen kırmızılaşma ve hafif koku artışının oksijen miktarının azaldığının işareti olduğunu söyleyen Ömeroğlu, balık ölümlerinin önceden alınacak tedbirlerin önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Körfezin mikrobiyal çeşitliliğe sahip olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, sadece koku veya görsel kirliliğin değil, mikrobiyal dengenin bozulmasının da büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Bu dengenin korunması için denize karışan endüstriyel ve insan kaynaklı atıkların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini belirten Ömeroğlu, körfeze akan nehirlerin de düzenli olarak denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uzun süreli çaba gerekiyor.

İzmir Körfezi

Ege Üniversitesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Esra Öztürk Yiğit, İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorunlarının temelinde endüstriyel, tarımsal ve evsel atıkların yattığını belirtti. Yiğit, sucul ekosistemdeki siyanobakterilerin sıcaklık artışıyla birlikte hızla çoğaldığını ve bunun balık ölümlerine yol açtığını söyledi. Sorunun çözümü için geçici önlemlerin yeterli olmayacağını ifade eden Yiğit, körfeze boşalan tüm atık kaynaklarının filtreleme sistemlerinin kontrolünün yapılması ve halk ile yönetimin uzun süreli bir çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir